Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2021. USK
Predstavnici sindikata obrazovanja USK nezadovoljni, traže povećanje plata

Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) još jednom su izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem, te predstavnicima kantonalne vlasti uputili zahtjeve za hitno poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

Prosvjetni radnici traže povećanje plate u skladu s Kolektivnim ugovorom, prolongiranje vođenja e-dnevnika, izmjenu pedagoških standarda, zatim izmjene Pravilnika o tehnološkom višku, kao i stavljanje van snage Pravilnika za prijem u radni odnos.

“Tražimo poštivanje Kolektivnog ugovora, kojeg je potpisao tadašnji ministar. Konkretno, nedopustivo je povećanje plate svim budžetskim korisnicima, osim zaposlenima u obrazovanju, tako da naš zahtjev o povećanju plate za 20 posto smatramo legitimnim. To je naravno uslovljeno i značajnim poskupljenjem svih osnovnih životnih namirnica. Žao nam je što naša vlada nema novca za osnovne stvari, ali ima za uvođenje e-dnevnika i to bez adekvatne adukacije i aparature”, izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadić.

Apostrofirani su višestruki pokušaji za uspostavljanje socijalnog dijaloga s ministrom Hopovcem i predstavnicima Kantonalnog ministarstva obrazovanja, na koje prema riječima članova sindikata nikada nije ni odgovoreno.

“Posebno nas boli to nepostojanje socijalnog dijaloga, odnosno apsolutno ignoriranje svih naših dopisa, poziva i zahtjeva. Prosječna plata prosvjetnog radnika sa visokom stručnom spremom u USK je 1. 057 KM i među najmanjim je u Federaciji. Uskoro bi mogla biti i u rangu minimalne plate, a onda je suvišno i govoriti o pravilnicima o napredovanju, eventualnoj izradi novog Tarifnika za prijevoz radnika na posao i sa posla zbog poskupljenja goriva i ostalim stvarima”, riječi su predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samira Fajića.

Naglašeno je kako će u slučaju neispunjavanja njihovih zahtjeva do početka drugog polugodišta u ovoj školskoj godini, prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu vjerovatno razmisliti o proceduri za pokretanje generalnog štrajka.

Prosvjetari iz ovog kantona ovom su prilikom podržali i svoje kolege iz Kantona Sarajevo, koji će također ovih dana određenim aktivnostima izraziti nezadovoljstvo vlastitim položajem.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision