Thursday, 30. June 2022.
Unsko-sanski kanton 31° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Predstavnici RS-a će zbog Ustavnog suda blokirati donošenje odluka u državnim institucijama

Ustavni sud je, naime, prije nekoliko dana utvrdio da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište, koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Republike Srpske.

Cvijanović je nakon sastanka rekla da je to prvi zaključak sastanka. Dodala je da će predstavnici RS-a obustaviti učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu.

Drugi zaključak je da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS-a.

 

“Željeli smo da čujemo mišljenje zvaničnika RS-a, predstavnika RS-a u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici te smo posligli saglasnost i donijeli dva zaključka”, navela je ona.

Sastanku su u Palati Republike Srpske prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković, ministri u Vladi RS-a, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović i predsjednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman.

Podsjetimo, odlučujući po zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti ovog člana zakona, Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Najoštriji kritičar odluke bio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prvi “osuo paljbu” po Ustavnom sudu BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision