Thursday, 23. September 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Jula. 2021. Bosna i Hercegovina
Otkazana sjednica Parlamenta BiH zbog nedolaska političara iz RS-a

Današnja 23. sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je zbog nedolaska političara iz entiteta Republika Srpska, koji su zbog donošenja Zakona o negiranju genocida odlučili bojkotovati rad institucija BiH.

Ovu informaciju medijima je potvrdio Predrag Kojović (Naša stranka), koji im se obratio nakoj proširene sjednice Kolegija koja je prethodila.

“Upravo je završena proširena sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i donesena je odluka da se današnja sjednica otkaže. Nova će biti zakazana za početak devetog mjeseca. Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži cijeli skup odredbi pod nazivom obavezujuće participacije koja bi omogućila održavanje sjednice ukoliko je većina prisutna. Ovo naglašavam jer je odluka Kolegija političkog, a ne poslovničkog karaktera kako bi se dalo vrijeme da se prevaziđu krize koje su izazvale stranke iz RS-a”, rekao je Kojović.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Između ostalog, predstavnici iz RS-a su naveli kako smatraju da ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

Istaknuto je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već za sada neće djelovati, jer smatraju da za to nemaju uslove.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision