Četvrtak, 20. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 7° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio šest zaključaka kao odgovor na odluke Narodne skupštine RS

Predstavnički dom Federalnog parlamenta sa 58 za i 14 glasiva protiv usvojio je na sjednici šest zaključaka kao odgovor na odluke Narodne skupštine RS, kojima se podriva Ustav BiH i direktno krši Djetonski mirovni sporazum.

Predstavnički dom FBiH u prvom zaključku poziva sve političke predstavnike u BiH da se posvete očuvanju ustavnog poretka, mira i stabilnosti.

Drugim zaključkom poziva se Parlament BiH da donese zakone o korištenju državnog zemljišta od nižih administrativnih jedinica i lokalne samouprave.

Trećim zaključkom poziva se visoki predstavnik u BiH da sankcionira sve političke zvaničnike u BiH koji učestvuju ili su u proteklom periodu učestvovali u rušenju ustavnog poretka, podrivanju Općeg sporazuma za mir u BiH i neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

U četvrtom zaključku, pozivaju se politički akteri da se uključe u provedbu odluka Ustavnog suda i presuda međunarodnih i domaćih sudova.

U petom zaključku Predstavnički dom FBiH poručuje da ne prihvata poziv NSRS o definiranju granične linije između entiteta, jer u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog ugovora za mir u BiH, ne postoji entitetska granica, već međuentitetska linija, koja ima isključivo administrativni značaj.

Usvojene zaključke predložio je Kolegij Predstavničkog doma, a protiv su bili zastupnici HDZ-a, koji su imali svoje zastupnike. I HDZ je imao pet zaključaka koji su odbijeni sa 34 glasa za, 25 suzdržanih i sedam protiv.

Razlika u zaključcima Kolegija i HDZ-a odnosi se na dvije tačke, jer se u HDZ-ovim zaključcima spominje vođenje dijaloga u vezi s Ustavnim sudom i ne spominje se odbijanje prijedloga Narodne skupštine RS o “vođenju pregovora o entitetskoj granici”. Kolegiju Predstavničkog doma zbog toga nisu bili prihvatljivi zaključci HDZ-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision