Nedjelja, 31. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Maja. 2020. Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo dužno obavijestiti Hrvatsku: U BiH su neprihvatljivi događaji vezani za Bleiburg

Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta koja je usvojena 20. maja u Parlamentu BiH objavljena je u Službenom listu BiH, a u njoj, između ostalog, stoji obaveza Predsjedništva BiH da se obrati Hrvatskoj u vezi sa događajima vezanih za Bleiburg.

Konkretno, od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se traži da obavijeste Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od Sabora Hrvatske i njihove najave od predsjednika Sabora.

Također, od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine se zahtijeva da sazovu mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu misu za Bleiburg.

U navedenoj rezoluciji, zbog koje su zastupnici HDZ-a 20. maja demonstrativno napustili sjednicu Parlamenta, osuđuje se i predaja Jasenovačke građe “koju je vlast u Republici Srpskoj otuđila i predala Republici Hrvatskoj, te je tako Republika Srpska i Bosna i Hercegovina ostala bez vrijedne historijske građe o zločinima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima u Bosni i Hercegovini”.

Rezolucija je bila inicijativa Kluba zastupnica i zastupnika Naše stranke i Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision