Srijeda, 31. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 22° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Jula. 2019. Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo BiH usvojilo budžet državnih institucija, Dodik bio protiv
Još od januara 2019. godine budžet institucija Bosne i Hercegovine “kiseli” se u Predsjedništvu BiH. Budžet je usvojen glasovima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšić i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, a za njega nije glasao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Vijeće ministara BiH usvojilo je jednoglasno 30. januara 2019. godine Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu i proslijedilo ga Predsjedništvu BiH koje je formalni predlagač budžeta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda do sada su u nekoliko navrata pozivali članove Predsjedništva BiH da napokon usvoje budžet i omoguće normalno finansiranje državnih institucija.

Zbog neusvajanja budžeta Vijeće ministara BiH bilo je prinuđeno usvajati odluke o privremenom finansiranju, a koje onemogućavaju bilo kakvu razvojnu komponentu. Nakon usvajanja u Predsjedništvu BiH o budžetu treba da se izjasne Zastupnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Budžet je u gabaritima koje je utvdilo Fiskalno vijeće, što znači 966 miliona KM. Kako je ranije rečeno, to je 16 miliona više nego što je bio budžet za 2018. godinu, a servisiranje vanjskog duga iznosi 825,76 miliona KM i manje je za 178,30 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu (750 miliona KM) kao i prethodnih godina. Povećanjem budžeta za 16 miliona KM osigurana su sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu s ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je sa osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na nivou BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u Nacrtu budžeta iznose 1,79 milijardi KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162,30 miliona KM.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision