Srijeda, 30. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Septembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo BIH u srijedu u posjeti Briselu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko danas su u složbenoj  posjeti Briseluna poziv Brisela gdje će se sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susret s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je nadu, uoči posjete, da će se intenzivirati put BiH ka Evropskoj uniji, posebno jer je urađeno nekoliko stvari od 14 prioriteta definisanih  u Mišljenju Evropske komisije.

“Nadam se da će se Predsjedništvo BiH predstaviti u svjetlu u kojem treba kako bi dali garancije EU da će BiH intenzivnije ići svojim evropskim putem”, dodao je Džaferović u izjavi na sarajevskom aerodromu pred polazak.

“Ova posjeta je da se još jednom potvrdi i pobudi evropski put BiH i kod nas u BiH kada su u pitanju naše institucije, ali i u Evropskoj uniji odnosno kada su u pitanju institucije EU”, naglasio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kaže da ga je iznenadio poziv u Brisel jer nije očekivao da će on doći u vrijeme pandemije koronavirusa kada je teško putovati, ali je očigledno da dužnosnici Evropske unije koji su pozvali Predsjedništvo BiH u posjetu žele nešto i da im saopštee.

“Taj ograničeni napredak koji definitivno jesmo napravili kao država u provođenju ovih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije postoji, a da li je on razlog za zadovoljstvo, mišljenja sam da se moglo više uraditi”, kazao je Komšić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision