Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2020. Bosna i Hercegovina
Predsjedništvo BiH: Kandidatski status 2021, ako sprovedemo reforme

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) tvrde da su prilikom susreta sa zvaničnicima Evropske unije (EU) dobili uvjeravanja da bi “zemlja mogla dobiti kandidatski status do 2021 godine” ako se nastavi sa napretkom u 14 ključnih prioriteta koje je identifikovala Evropska komisija.

“ Na svim sastancima jučer je  kazano da je BIH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da BiH treba da nastavi da predano radi na ispunjavanju obaveza iz tih 14 porioriteta. Ukoliko to bude tako onda možemo očekivati kandidatski status u toku 2021. To je danas kazano na svim sastancima”, izjavio je nakon završteka posjete, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović Milorad Dodik i Željko Komšić su se u toku dana sastali sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem (Sašoli), evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi) kao i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Boreljom (Josep Borell).

Moguće dobijanje kandidatskog statusa, prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, značilo bi “novu dinamiku za Bosnu i Hercegovinu”.

“Ja naravno to podržavam, mislim da je to dobro i to treba da se uradi”, izjavio je Dodik.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH je izrazio zadovoljstvo “satstancima i atmosferom” koja je vladala na svim sastancima.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je u saopštenju izdatom nakon susreta sa Predsjedništvom BiH pozdravio “kolektivnu opredjeljenost” za napredak zemlje na putu evropskih integracija.

Članovi Predsjedništva su pozvali šefa evropske diplomatije Borelja da prisustvuje ceremoniji obilježavanja godišnjice Dejtonskog sporazuma.

“Želimo da kao Predsjedništvo pošaljemo poruku koja će govoriti o budućnosti naše zemlje i gospodin Borelj će doći kada budemo obilježavali 25 godišnjicu Dejtona”, najavio je Džaferović.

Evropska komisija je u maju 2019. godine usvojila mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj Uniji u kojem nije preporučila dodjelu kandidatskog statusa, nego je navela 14 prioriteta u kojima BiH treba ostvariti napredak kako bi Savjet EU-a mogao da odluči o sljedećim koracima.

Prioriteti se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision