Saturday, 27. November 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Septembra. 2021. USK
Pred početak nove školske godine: Ministar obrazovanja USK održao sastanak sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola

Školska godina u Unsko-sanskom kantonu (USK) počinje u ponedjeljak, 6. septembra, saopćeno je iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.  Sada je nakon detaljne analize zdravstveno – epidemiološke situacije, te konsultacija sa članovima Kriznog štaba potvrđeno i redovno odvijanje obrazovnog procesa u školama.

To podrazumijeva svakodnevni povratak školaraca u škole bez obaveze nošenja maski u učionicama, te redovne četrdesetpetominutne časove.

“Ovakvu smo odluku donijeli na osnovu analize trenutne situacije. Možemo reći da imamo relativno povoljnu zdravstveno – epidemiološku situaciju, odnosno incidencu manju od 50 zaraženih osoba po danu. Uslovno rečeno, moramo time biti zadovoljni, jer u poređenju sa ostalim kantonima imamo najmanju incidencu dnevno zaraženih građana. Naravno, nastavit ćemo pratiti i analizirati stanje, te u skladu s time i donositi dalje odluke”, kazao je ministar zdravstva USK Muris Halkić. Odlukom su zadovoljni i u Kantonalnom ministarstvu obrazovanja, kao i u sindikatima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

O početku školske godine i organizaciji nastave bilo je riječi na jučer održanom radno-konsultativnom sastanku kojeg je održao Almin Hopovac, resorni kantonalni ministar sa predstavnicima osnovnih i srednjih škola na području USK. U Ministarstvu obrazovanja ističu da su ohrabreni jer je Krizni štab USK prepoznao stav Minstarstva da se treba krenuti u redovnu nastavu sa satom od 45 minuta, što su potvrdili svojim preporukama.

Rečeno je da će Ministarstvo voditi svakodnevnu evidenciju o epidemiološkoj situaciji i ako dođe do određenih pogoršanja i adekvatno reagirati. Dogovoreno je da će direktori već sutra dobiti instrukciju kada su u pitanju preporuke Kriznog štaba i ovog Ministarstva.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision