Petak, 28. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Prazne učionice, a ordinacije pune

Roditelji učenika osnovnih i srednjih škola zabrinuti su zbog sve većeg broja oboljelih mališana od sezonske gripe, ali i šarlaha i varičela. Tvrde kako su zbog kompletnog sistema umorni, jer kojim god putem krenu, čekaju ih komplikacije zbog birokratije.

– Čekaonice u domovima zdravlja su pune, čeka se i po nekoliko sati na pregled. Poslije toga, kada dijete ozdravi, moramo opet ići po opravdanja, pa onda opet sjedimo u čekaonicama satima dok dolaze nova bolesna djeca i opet i sebe i dijete izlažemo virusima. S druge strane, doktori savjetuju da djeca ostanu kući tri-četiri dana ukoliko nemaju visoku temperaturu i da se liječe čajevima, vitaminima, a mi to ne možemo uraditi zbog opravdanja koja moramo dostaviti u školi. Nevjerovatno je da roditelj može pravdati samo dva-tri dana u situaciji kada zbog gripe i prehlade nedostaje polovina razreda, priča nam mama učenice četvrtog razreda osnovne škole i naglašava da je to i jedan od razloga zbog kojeg roditelji u školu šalju napola izliječenu djecu.

Gužve u domovima zdravlja, posebno na odjeljenjima školske medicine, ne prestaju već mjesecima. Poseban pritisak, više od polovine pacijenata u obje smjene prave dolasci zbog opravdanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision