Utorak, 23. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Jula. 2019. Zanimljivosti
Pravilnim čuvanjem namirnica izbjeći ćete trovanje hranom

Trovanje hranom jedna je od najčešćih neugodnosti tokom ljetnih mjeseci, koja često može ozbiljno ugroziti zdravlje. Zbog toga je, ističu nutricionisti, osim što treba povesti računa gdje se i šta jede izvan kuće, vrlo važno je pravilno čuvati namirnice.

– Temperatura u frižideru trebala bi biti najviše pet stepeni Celzijusa, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo toplija bakterije će se rapidno razvijati i hrana će se pokvariti prije isteka roka.

– Nužno je da meso i mesne prerađevine ostavljate u posebne posude kako se eventualno prisutne bakterije ne bi raširile po frižideru i drugoj hrani.

– Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u frižideru. Zrak u frižideru je ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena.

– Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od tri stepena Celzijusa, posebno tunjevina, haringa i skuša.

– Hrana koja se čuva u zamrzivaču na temperaturi između – 18 i – 23 stepena Celzijusa gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti.

– Svježe meso i mesne prerađevine, koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za upotrebu svježeg proizvoda, kada se odmrznu trebaju se pojesti u roku 24 sata, najduže dva dana od odmrzavanja.

– Osnovno je pravilo da uvijek iz frižidera i zamrzivača vadite najstarije spremljene namirnice. Spremajte hranu na način da novo-kupljene proizvode spremate u pozadinu, a stare pomičete prema naprijed. Primjera radi, ranije kupljene komade sira stavite na vrh novog komada, kako biste upotrijebili prvo ono što je prije kupljeno.

– Ako spremate hranu koja nije u originalnom pakiranju, nalijepite na nju naljepnice s rokom uporabe.

– Brzo zatvarajte vrata frižidera. Osim nepotrebnog gubitka energije i temperatura može porasti iznad sigurne zone.

– U vrata frižidera ostavljajte hranu koja nije toliko osjetljiva na promjene u temperaturi poput napitaka, kečapa, umaka… Hrana u vratima češće se izlaže toplijem zraku jer se vrata tokom dana često otvaraju. U pravilu tu držite hranu koju vi volite hladnu, ali se ne mora nužno držati u frižideru.

– Nemojte natrpavati frižider. Ako je toliko popunjen da nema prostora između stvari, zrak ne može cirkulirati, a to utječe na distribuciju temperature.

– Neku hranu ne treba čuvati u frižideru, a čak i može izgubiti na kvaliteti poput egzotičnog voća i povrća, paradajza, krastavaca i tikvica. Također, voće koje treba dozrijevati čuvajte na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru.

– Hranu koju treba čuvati u frižideru stavite u njega u roku sat, najduže dva sata. Ostatke hrane nakon obroka ili hranu u vrećicama kada se vratite iz prodavnice, nemojte držati na stolu, odmah ih ostavite u frižider.

– Nemojte stavljati toplu hranu u frižider. Prije spremanja pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

– Najmanje jednom u tri sedmice izvadite sve iz frižidera. Obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi. Posušite dobro, te vratite namirnice. Cjelokupan posao uradite u roku od 60 minuta.

– Ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u frižideru, bacite je.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision