Wednesday, 1. December 2021.
Unsko-sanski kanton 10° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Juna. 2021. Svijet
Poznat mogući razlog urušavanja zgrade u Miamiju, broj mrtvih porastao na devet

Spasilačke službe i dalje pretražuju područje na kojem se urušio dio stambene zgrade u sjevernom dijelu Miamija. Potraga za osobama koje se vode kao nestale ušla je u četvrti dan, a zvaničnici za sada nisu mogli saopćiti dobre vijesti.

Iako službe spašavanja, kao i politički zvaničnici Miamija, i dalje tvrde kako postoji nada da će se pronaći preživjeli ispod ruševina zgrade u Miamiju, vrijeme radi protiv njih. Prema posljednjim podacima, spasilačke službe izvukle su još četiri tijela ispod ruševina te je tako broj poginulih porastao na devet.Zvaničnica Daniella Levine Cava saopćila je kako su spasioci žrtve izvukli tokom noći, a da se i dalje više od 140 osoba vodi kao nestalo.

“Uspjeli smo izvući četiri tijela iz ruševina, kao i dodatne ljudske ostatke. Identificirali smo četiri žrtve i obavijestili najbližu rodbinu. Upućujem najdublje saučešće porodicama, kao i prijateljima poginulih”, rekla je Cava.

Za sada zvaničnici raspolažu šturim informacijama o tome šta je dovelo do urušavanja dijela zgrade u kojem je smrtno stradalo devet osoba, a više od 140 se još uvijek vodi kao nestalo.

Međutim, američki list New York Times obavio je razgovore s nekoliko arhitekata, kao i građevinskih radnika koji su rekli kako su još 2018. godine na zgradi uočena velika oštećenje koja ugrožavaju strukturu zgrade.

Oštećenja su se pojavila u podrumu zgrade, a kako su naveli, već tada se mogla uočiti korozija na armaturnom čeliku u nosivim stubovima. Stručnjaci su tada predložili popravke na tornju, međutim one nikada nisu izvršene.

Nakon što su se pojavile informacije o mogućem uzroku urušavanja, zvaničnici Miamija su u saradnji s građevinskim stručnjacima izvršili pregled i nekoliko drugih zgrada u ovom dijelu grada. Prioritet u pregledu imala je zgrada koja je građena od sličnih materijala kao što je i objekat čiji su se dijelovi urušili.

Uprkos strahu da će pregled zgrade pokazati slična oštećenja, zvaničnici su istakli kako stručnjaci nisu pronašli ništa neobično u strukturi zgrade.

Levine Cava je također najavila reviziju kvaliteta svih zgrada koje su stare 40 ili više godina. Kako je navela, kontrola kvaliteta će trajati mjesec, a Cava je navela kako će pregledi biti detaljni kako bi se utvrdilo da li su objekti sigurni za stanovanje.

Pored američkih spasilačkih službi, pomoć u pronalasku nestalih osoba ponudio je Izrael. Država je poslala tim inžinjera i stručnjaka pri Izraelskim odbrambenim snagama, koji će, pored traženja nestalih osoba, ponuditi i pomoć brojnoj jevrejskoj zajednici koja se nalazi u ovom dijelu SAD-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision