Nedjelja, 23. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 13° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Februara. 2020. USK
Povodom obilježavanja Dana općine Velika Kladuša

Na današnji dan prije 78 godina u Drugom svietkom radtu 23. februara prvi put je oslobođena Velika Kladuša. Tim povodom u Velikoj Kladuši održane brojne manifestacije, jer je to ujedno i Dan Velike Kladuše.

Prije sedamdesetosam  godine, 23. februara 1942. godine, Velika Kladuša , prvi put je bio slobodan nakon jednomjesečne okupacije aprila 1941. godine od strane fašističkih vojnih formacija.

            «Taj prvi dan u slobodi, taj 23.februar 1942. godine, bio je istovremeno i prvi od čak 731 dana koliko je Velika Kladuša, u razdoblju četverogodišnje fašističke okupacije ovih prostora, provela u slobodi…» Tako dugim vremenom slobode, čak dvije pune godine, od četiri ratne, malo se još koje mjesto u Europi može pronaći. Zabilježeno u historiji II svjetskog rata.

            Zbog toga su Kladuščani na te dane i danas ponosni. Zbog toga se ovih februarskih dana glasnije i svestranije prisjećamo s dužnim pijetetom    svih sugrađana koji su kao borci partizanskih jedinica, ili kao civili izgubili život, i onih koji su imali sreću da prežive u tim teškim vremenima i bore se za slobodu i mir ovog dijela Europe do konačnog sloma fašističkih vojnih formacija.

            Kladuščani pamte i ne zaboravljamo 1492 poginula borca, niti 5987 Kladuščana, nevinih civila stradalih u logorima i na gubilištima, pamte i svih 5148 boraca s područja Velike Kladuše i Cazina koji su sudjelovali u partizanskim jedinicama do okončanja II svjetskog rata.  Povodom današmnjeg datuma u Velikoj Kladuši su održane brojne manifestacije posvećenuovom datumu. Održana je i svečana sjednica opštinskog vijeća, uručena priznanja zaslužnim, položeni vijenci na spomen obilježja na području velike Kladuše iz Drugog svijetskog rata, a priređen je i kulturno zabavni program posvećen ovom prazniku.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision