Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Povodom događaja u kampu “Lipa” oglasilo se Ministarstvo bezbjednosti BiH: Nemamo gdje s migrantima

Ministarstvo bezbjednosti BiH nakon jutrošnjih nemilih scena u privremenom prihvatnom centru “Lipa” i požara u kojeme je veći dio kampa uništen, u intenzivnoj je komunikaciji sa lokalnim i međunarodnim institucijama u traženju rješenja za novonastalu situaciju.

S obzirom da prve informacije govore da se radi o namjernoj paljevini, Ministarstvo bezbjednosti BiH traži da se provede hitna istraga i utvrde tačni uzroci požara, kojim su dovedene u opasnost životi više od hiljadu osoba koje su tu boravile.

Ministarstvo sigurnosti BiH već duže vrijeme zajedno sa lokalnim vlastima, entitetima ali i na državnom nivou traži trajnija i adekvatnija rješenja za smještaj migranata. Nažalost, zbog nepostojanja političke volje da se ovaj problem riješi jedinstveno za područje cijele države, stalnih opstrukcija i nerazumjevanja nadležnih za ovu problematiku, odluka kojom je “Lipa” proglašena privremenim prihvatnim centru donesena je tek ove sedmice, i zbog zimskih uvjeta nije bilo moguće izvoditi radove na opremanju kampa za boravak tokom nadolazećeg hladnijeg perioda.

Također, zahtjev Ministarstva bezbjednosti da se privremeno, dok se “Lipa” ne opremi sa kontejnerima i boljim uslovima za boravak, migranti smjeste u “Biru” je odbijen od lokalnih vlasti. Time su sve mogućnosti Ministarstva sigurnosti BiH da u veoma kratkom roku riješi ovu situaciju iscrpljene s obzirom da država BiH na raspolaže vlastitom imovinom kojom bi adekvatno mogla odgovoriti na ove humanitarne izazove, već se mora oslanjati na kapacitete i dobru volju nižih nivoa vlasti.

Ministarstvo bezbjednosti BiH još jednom poziva institucije sa svih niovoa vlasti da preuzmu svoj dio odgovornosti i učestvuju u pronalaženju rješenja za ovu situaciju i prihate ravnomjeran raspored tereta migrantske krize na području cijele BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision