Ponedjeljak, 12. Oktobra 2020.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Oktobra. 2020. Bosna i Hercegovina
Potpisan Memorandum o razumijevanju četiri udruženja sudija i tužilaca
Predstavnici Udruženja sudija u BiH, Udruženja sudija u FBiH, Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja žena sudija u BiH danas su potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji s namjerom da se formira Koordinaciono tijelo koje će rješavati probleme u pravosuđu.

To je ocijenjeno važnim jer trenutno postoji osam strukovnih udruženja, zbog čega je kritike uputila i Evropska komisija.

– U tako maloj zemlji, Bosni i Hercegovini, iznenađujuće je da postoji osam udruženja sudija i tužilaca. Zato je potpisivanje Memoranduma korak ka ujedinjenju i da se pokaže kao primjer ostatku zemlje – rekao je sudija Kees van der Weide uime Delegacije Evropske unije u BiH.

Po njegovim riječima, Koordinaciono tijelo treba se ograničiti na pitanja koja se tiču struke i osnovnih vrijednosti koje tužioci i sudije predstavljaju. To su pitanja nezavisnosti, odgovornosti i transparentnosti.

– Željeli bi da danas sva udruženja potpisuju ovaj Memorandum, ali to nažalost nije slučaj. Nadam se da je Memorandum početak promjena u pravosudnom sistemu u BiH. U prvom redu odlučili smo da zajednički djelujemo, a jedan od prvih zadataka bit će da se uključimo u proces donošenja zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH – rekao je predsjednik Udruženja sudija BiH Hakija Zajmović.

Predsjednica Udruženja tužilaca FBiH Šeila Heljić zaključila je da strukovna udruženja imaju značajnu ulogu u procesu očuvanja nezavisnosti, samostalnosti i nepristrasnosti tužilačke i sudijske funkcije.

– Zbog svih kritika koje smo pretrpjeli u posljednje vrijeme cilj nam je bio da se udružimo i zajedničkim djelovanjem da se uključimo u reformske procese koji su pred nama – rekla je Heljić.

Memorandum o razumijevanju i saradnji podrazumijeva da će u narednom periodu biti unaprijeđen rad pravosuđa i ojačan položaj nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision