Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Postoji li rješenje za život bez duhanskog dima?

Koliko je duhanski dim štetan i neprijatan ne samo za pušače nego i njihovu okolinu najbolje znaju oni koji su se ove štetne navike zauvijek riješili.

Štetnosti pušenja svjesni su i sami pušači, međutim pojedinci se iz različitih motiva ipak ne odriču ove loše navike. Prva i najbolja opcija svakako jeste odreći se duhana i nikotina bez odlaganja. Posljednjih godina otvara se prostor i za javne diskusije o manje štetnim opcijama, koje također nisu bez rizika jer oslobađaju nikotin, ali predstavljaju bolji izbor u poređenju s nastavkom pušenja cigareta. Kod ovih alternativa nema sagorijevanja niti duhanskog dima, za koji se zna da je među glavnim uzročnicima bolesti povezanih s pušenjem. Do ovog rješenja došla su savremena naučna istraživanja.

Prednosti alternativa pušenju cigareta

Najpoznatiji takav uređaj je IQOS koji zagrijava duhan umjesto da ga sagorijeva, čime se eliminira duhanski dim i sagorijevanje koje inače nastaje paljenjem cigarete. Glavna razlika između cigareta i alternativa koje zagrijavaju duhan je upravo u sagorijevanju, čijom eliminacijom ovaj uređaj oslobađa 95% manje štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama, iako ni njegovo korištenje nije bez rizika.

Također, važno je razumjeti razliku između IQOS-a i elektronskih cigareta koje zagrijavaju nikotinsku tečnost, dok uređaj za zagrijavanje oslobađa nikotin iz patrona pravog duhana.

Štetne materije u cigaretama koje ova alternativa nema

Prilikom sagorijevanja cigarete nastaju ugljenmonoksid i katran, koji se godinama taloži u organizmu i dugoročno stvara razne tegobe. S obzirom da IQOS ne sagorijeva već zagrijava duhan, stvara daleko manji procenat ugljenmonoksida, čak do 98%, ali i znatno niži nivo drugih štetnih sastojaka u poređenju s cigaretama. To nužno ne znači i smanjenje rizika od 98% i zato treba istaći da nije proizvod bez rizika, te da oslobađa nikotin koji izaziva ovisnost.

Kako se najefikasnije riješiti duhanskog dima

Gašenjem cigarete. Prestanak konzumiranja bilo kog proizvoda na bazi duhana i nikotina je najbolje rješenje. Drugo rješenje može biti informiranje o manje štetnim alternativama koje mogu biti samo dio rješenja za oslobađanje štetnih materija iz duhanskog dima

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision