Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Posljedice nametanja odredbi Krivičnog zakona

Prošlo je nešto više od dva mjeseca, od kako je bivši visoki predstavnik Valentin Incko donio dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca.

Tužiteljstvu BiH podneseno je 30 kaznenih prijava, formirana su dva predmeta, a još nijedna optužnica nije podignuta. Ipak, u javnom prostoru znatno je manje izjava kojima se krše Inckove dopune Krivičnog zakona.

Nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH, Nj.E. Valentina Inzka, o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine do danas zaprimljeno 29 prijava, među kojima i prijave protiv Dodik Milorada.

Dopune Krivičnog zakona, koje je nametnuo Valentin Inzko i koje su na snazi već dva mjeseca, osim političke krize nisu donijele konkretan epilog u pravosudnim institucijama. U proteklom periodu na adresu Tužilaštva BiH stiglo je oko 30 krivičnih prijava zbog negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina – i sve su ostale samo na formi – formiranje predmeta, čije procesuiranje još nije otišlo korak dalje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision