Ponedjeljak, 21. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Poslanici sutra o rebalansu budžeta RS-a za ovu godinu

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na čijem predloženom dnevnom redu je po hitnom postupku rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, počinje sutra u Banjoj Luci.

Prijedlog rebalansa entitetskog budžeta iznosi tri milijarde i 316,6 miliona KM i veći je za 60,6 miliona KM ili 1,9 posto od usvojenog ovogodišnjeg budžeta.

Na rashodovnoj strani rebalansa budžeta došlo je do povećanja na pozicijama ličnih primanja, koja su uvećana za 7,3 miliona KM u odnosu na planirani budžet, prvenstveno zbog povećanja naknada i plaća pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

Također, rebalansom su uvećane i doznake po osnovu penzijskog osiguranja za 12 miliona KM u odnosu na planirani budžet za 2019. godinu, zbog vanrednog usklađivanja i rasta penzija od dva posto u toku godine, a čija primjena je počela od 2. jula.

Izdaci za nefinansijsku imovinu su uvećani za 16,7 miliona KM u odnosu na planirani budžet.

-Uzimajući u obzir i uštede na pojedinim pozicijama u okviru ove grupe rashoda, obezbijeđena su sredstva za značajne kapitalne investicije. Prijedlogom rebalansa za 2019. godinu planiran je i budžetski suficit u iznosu 67,6 miliona KM – tvrdi se u predloženom dokumentu.

Na dnevnom redu su zakoni koje je predložila opozicija, među kojima Nacrt zakona o uzbunjivačima te izmjenama i dopunama Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava, koje su predložili poslanici Jelena Trivić, Draško Stanivuković i Nebojša Vukanović.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i prijedloge zakona o zaštiti od požara te, između ostalog, izmjene i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju i socijalnoj zaštiti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision