Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2021. Zanimljivosti
Posjetioci će moći i u podzemlje Koloseuma

Posjetioci Koloseuma u Rimu će konačno moći u potpunosti da uživaju u istraživanju podzemnih tunela i odaja gdje su se gladijatori i životinje pripremali za borbe.

Djelovi podzemlja rimskog Koloseuma su već bili otvarani za javnost, ali nakon obnove i radova, posjetioci će moći da šetaju prolazima, u kojima su životinje i gladijatori čekali prije nego što uđu u arenu.

Alfonsina Ruso, direktorka Arheološkog parka Koloseum, rekla je da će ovo omogućiti ljudima da bolje razumiju kako je Koloseum nekada funkcionisao.

“Ova obnova je apsolutno važna za arheološka istraživanja, jer nam omogućava da rekontruišemo istoriju Koloseuma”, dodala je.

Projekat obnove izveden je u tri glavne faze, počevši temeljnim čišćenjem pročelja spomenika, a zatim prelaskom u podzemna područja. Mali dio hipogeje otvoren je za javnost 2016. godine. Glavni radovi na restauraciji su započeli 2018. godine, ali ih je odložila pandemija.

Čitav tim stručnjaka – arheologa, restauratora, inženjera i arhitekti – radio je na tome da Koloseum približe nekadašnjem sjaju. Međutim, ovo nije kraj radova u Koloseumu.

Ministarstvo kulture Italije objavilo je planove za izgradnju drvene arene koja će prekriti hipogeje, a koja će služiti za koncerte i druge vrste kulturnih događanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision