Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Posjeta muzeja može da popravi raspoloženje

Nedavna istraživanja otkrila su neke prednosti koje imaju posjete muzejima.

“Uvijek sam smatrala da su umjetnički muzeji umirujuće i privlačno okruženje”, objašnjava psiholog Ketrin Koter sa Univerziteta Pensilvanija i koautorka novog istraživanja i dodaje da je, kada je počela da sprovodi istraživanje, željela bolje da razumijem iskustva ljudi s umjetnošću i posjećivanjem umjetničkih muzeja.

Nova studija objavljena u časopisu “Journal of Positive Psychology” objašnjava kako posjeta muzeju umjetnosti može da pomogne u smanjenju stresa, borbi protiv usamljenosti i učiniti život smislenijim.

“Lično sam se uvijek osjećala ‘obnovljenomj nakon posjeta muzeju umjetnosti, a kako sam vidjela da se pojavljuju programi koje nude muzeji i koji su usmjereni na procvat, odnosno dobrobit, činilo se prirodnim da kopam dublje i istražujem ​​veze između muzeja i opšte dobrobiti” objašnjava Koter.

Nakon opsežnog pregleda literature i temeljne procjene programa muzeja, Koter i njen tim identifikovali su tri glavne prednosti koje možemo dobiti od čestih posjeta muzeju umjetnosti:

Vrijedno iskustvo

Posjeta umjetničkim muzejima podstiče pozitivne emocije, podstiče osjećaj angažovanosti što rezultira boljim kvalitetom života.

Smanjuje nivo kortizola

Posjeta muzeju umjetnosti može nam pomoći u smanjenju stresa jer odmah smanjuje proizvodnju kortizola, hormona povezanog sa stresom, u našem tijelu.

Bori se protiv izolacije

I umjetnička djela kao i posjetioci u muzejima mogu da učine da se osjećamo povezanije i manje izolovano. To čak može da dovede do izgradnje zajednice istomišljenika.

Dok istraživači još uvijek traže konkretna objašnjenja zašto umjetnost ima takav efekat na naše mentalno zdravlje, Koter proširuje nekoliko navedenih hipoteza:

Muzeji umjetnosti prebacuju nas u drugu dimenziju

Budući da je umjetnički muzej prostor koji se ne posjećuje često, prirodno je da se osjećamo prebačeno u drugi svijet, neke druge epohe.

Pomažu nam da se uključimo u refleksivnu misao

Posjeta muzeju takođe može da podstakne razmišljanje i kontemplativna stanja koja nam omogućavaju da drugačije razmišljamo o sebi i svom životu, uspostavimo nove veze i izložimo se novim perspektivama.

“Budući da smo u mogućnosti da se malo odvojimo od spoljnog svijeta, naši umovi mogu da se kreću novim putevima i mogu da nam pomognu da steknemo nove perspektive” kaže ona.

Da bi ugađaj bio kompletan, prijedlog je da se upoznate sa različitim epohama u umjetnosti, umjetnicima i nešto novo saznate o njihovim životima i stvaralaštvu, jer će vam to olakšati razumijevanje njihovih djela.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision