Utorak, 14. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2020. Zanimljivosti
Porijeklo naziva legendarnih koktela: Kako je nastao Bloody Mary i što znači Mojito

Osim što nas privlače svojim izgledom i okusom, najpoznatiji kokteli imaju i zanimljive priče o tome kako su nastali.

Dok ispijamo koktele, sigurno ne razmišljamo o tome kako zapravo o njima malo znamo. Većina jedva da poznaje poneki od njihovih sastojaka, ali svima je važno da izgledaju dobro i da imaju dobar okus.

Međutim, za neke koktele vežu se zaista zanimljive priče o njihovom nastanku, zbog kojih ćete drugačije gledati na ove napitke dok ih sljedeći put budete konzumirali.

Daiquiri


Nazvan po istoimenom selu na Kubi, Daiquiri nije bio popularan sve dok se nije svidio jednom američkom marincu, koji ga je predstavio vojsci, da bi se piće zatim brzo raširilo po vojnim kafićima. Nastanak samog koktela, s druge strane, vuče korijene iz špansko-američkog rata kada je trgovina pićem bila potpuno obustavljena. Budući da ništa drugo nije bilo dostupno, lokalno stanovništvo je konzumiralo rum, kojeg je bilo u izobilju, a koji je glavni sastojak ovog koktela.

Bloody Mary


Prema jednoj teoriji, Bloody Mary svoje ime duguje pogrešnom izgovoru slavenskog imena Vladimir, budući da je koktel bio pripremljen za čovjeka po imenu Vladimir Smirnov. Druga teorija naziv koktela veže za englesku kraljicu Mary, kojoj je ovo, navodno, bilo omiljeno piće.

Margarita

Iako svaka pojedinačna priča o nastanku koktela upućuje na neku ženu, nažalost, ne može se sa sigurnošću reći koja od njih je odgovorna za pronalazak Margarite. Je li u pitanju plesačica Marjorie King, pjevačica Peggy Lee ili kćer ambasadora, Margarita Henkel, ostaje nepoznato.

Mojito

Kod ovog koktela naziv ima praktično doslovno značenje. Mojo ili moho je španski naziv za kubanski umak koji se pravi od citrusnog voća. Mojito je zapravo deminutiv i ima značenje “mali moho”. Porijeklo naziva veže se za afričke robove koji su radili na kubanskim plantažama šećerne trske, navod Brain Berries.

Mai Tai

Na tahićanskom, “mai tai” znači veoma dobar, a to su, sasvim sigurno, uzvikivali oni koji su ga imali prilike prvi isprobati.

Pink Lady


Naziv Pink Lady preuzet je iz istoimenog brodvejskog mjuzikla. Za kreaciju je zaslužna Elsie de Wolfe, glumica i dekoratorica.

Long Island Iced Tea


Napravljen prvi put tokom razdoblja prohibicije, ovaj koktel ponio je ime po dijelu New Yorka gdje je nastao. Naziv jednim dijelom upućuje i na sličnost s ledenim čajem po boji i okusu.

Martini


Najjednostavnije objašnjenje je da je ovaj koktel dobio ime po glavnom sastojku koji se u njemu nalazi. Međutim, druga teorija naziv veže za grad Martinez, u kojem je navodno, ovaj koktel nastao.

Tequila Sunrise


Naziv je kreiran po predivnim bojama koktela, koje dočaravaju dojam pustinjskog izlaska Sunca.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision