Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton -3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
Politička blokada Bosne i Hercegovine

Rad državnih institucija i dalje je onemogućen zbog odluke političkih predstavnika vlasti iz Republike Srpske da ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka. Niko ne zna do kada takvo stanje može potrajati, jer političari u BiH rade šta i kako hoće. Može li Međunarodna zajednica zaustaviti ovu blokadu? Situacija bi možda mogla biti jasnija u srijedu kada će se sastati njemačka kancelarka Angela Merkel sa sadašnjim i bivšim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom i Valentinom Inckom.

Blokada državnih institucija je i nastupila nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko donio odluku o zabrani i kažanjvanju negiranja genocida. S tom odlukom nisu se složili političari iz Republike Srpske. Upravo je Incko za BHRT juče  potvrdio da će sa svojim nasljednikom Kristijanom Šmitom na sastanak kod njemačke kancelarke Angele Merkel.

Razgovaraće o situaciji u Bosni i Hercegovini te reformama za približavanje Evropskoj uniji. Da situacija nije bezazlena, potvrđuje i izjava američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona. Poručuje kako Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost sankcija za one koji ne žele napredak sa demokratskim državama, transparentnim liderstvom, vladavinom prava i napretkom ka evropskoj zajednici.

Najavljene moguće  američke sankcije član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oštro kritikovao.

S druge strane, predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručuje da se, iako je sada to gotovo nemoguće, mora početi sa dijalogom u Bosni i Hercegovini.

Trenutna politička kriza samo je još jedna u nizu u BiH. Važnije od toga je da Bosna i Hercegovina nije prepuštena sama sebi, poručuje analitičar Ranko Mavrak.

A da nema podrške iz Beograda, još niko zvanično nije rekao. No, zanimljiva je i jučerašnja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča koji kaže da je najavljeni susret sa kancelarkom Merkel važan, čime se želi pokazati interesovanje za dešavanja u BiH. Da se situacija dodatno komplikuje, potvrđuje i infomacija da je Rusija izdala diplomatsku notu u kojoj se, prema medijskim objavama, navodi da novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita ne smatra legitimnim.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision