Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2020. Region
Policijski sindikat najavio štrajk, ministar zaprijetio

Nezadovoljni prijašnjim obećanjima o povećanju plaća slovenski policajci najavili su da će početkom iduće godine stupiti u štrajk na što im je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs zaprijetio javnom objavom njihovih stvarnih primanja.

“Vlada se ne drži dogovorenih sporazuma, zakona i drugih pravnih akata i svjesno ih krši unatoč našim stalnim upozorenjima, zato za 11. siječnja 2021. u 7 sati najavljujemo početak štrajka”, naveo je u priopćenju sindikat zaposlenih u policiji.

U osnovi spora je dogovorena analiza koja je trebala pokazati jesu li policajci manje plaćeni u odnosu na druge državne službenike s posebnim ovlastima, odnosno druge kolege u uniformi, nakon čega bi se policijski službenici uvrstili u viši platni razred no jednu je analizu naručila vlada s kojom su nezadovoljni, a drugu su sami naručili kao nezavisno istraživanje, prenosi Hina.

Dok predstavnici policijskog sindikata tvrde da im je ministar unutarnjih poslova, odbijajući njihovu prekategorizaciju u više platne razrede čak zaprijetio ukidanjem “schengenskog” dodatka za čuvanje granice u vrijeme od ilegalnih migracija, on to negira i tvrdi da nisu potplaćeni u odnosu na druge kolege u uniformi, pa su sada najavom štrajka izvršili dodatni pritisak na vladu.

Ako se najavljeni štrajk provede, bio bi već sedmi takav protest policijskog sindikata u zadnjih deset godina.

Međutim, ministar unutarnjih poslova sumnja da se iza štrajka kriju i prikriveni politički motivi zbog potencijalne nestabilnosti u vladajućoj koaliciji nakon prijetnji opozicije koja zahtijeva glasovanje o povjerenju vladi, pri čemu kao jednog od lošijih ministara vidi upravo ministar unutarnjih poslova.

Hojs je u utorak na najavu štrajka reagirao nepopustljivo, te je na Twitteru policijskom sindikatu poručio da će, ako do štrajka dođe, odmah javno objaviti kolike plaće policajci doista imaju.

“Čim počne štrajk objavit ćemo na mrežnim stranicama ministarstva plaće policajaca po pojedinim policijskim upravama i postajama, kako bi se svi mogli uvjeriti je li takav štrajk opravdan. Prvenstveno, svatko će svoje plaće moći usporediti s plaćama medicinskih sestara, vojnika i drugih važnih zanimanja”, naveo je u poruci sindikalnim predstavnicima Hojs.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision