Wednesday, 28. July 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Juna. 2021. Svijet
Policija potvrdila da su sve žrtve napada u Wurzburgu bile žene

Vlasti Njemačke na jučerašnjoj press konferenciji potvrdile su da su sve žrtve napada u Wurzburgu bile žene, od kojih su tri smrtno stradale, dok je njih pet ranjeno i trenutno na liječenju.

Službenici pretpostavljaju da je osumnjičeni djelovao sam, ali još uvijek istražuju je li postojao bilo kakav islamistički motiv za napad, rekao je regionalni ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann na konferenciji za novinare.

Herrmann je citirao jednog svjedoka koji je rekao da je prije početka napada osumnjičeni vikao “Allahu ekber”.

“Indikacije radikalizacije, u ovom slučaju islamizma, i psihološki problemi ne isključuju nužno jedni druge… ovo mora biti predmet daljnje istrage”, rekao je Herrmann.

Napadač je ušao u odjel kuhinje jedne trgovine i pitao pomoćnika gdje su noževi, rekao je predsjednik regionalne policije Gerhard Kallert. Uzeo je nož pa napao prodavačicu i još dvije žene u radnji. Potom je u banci i na ulici teško ranio još pet žena, kao i jedno dijete.

Prolaznici su ga uspjeli zaustaviti prije nego što ga je policija upucala u bedro, rekao je Kallert.

“Policija je tokom pretraživanja skloništa za beskućnike pronašla njegov telefon i brošure s porukama mržnje, koje se i dalje procjenjuju”, rekao je Kallert, dodavši da još nije jasno je li osumnjičeni namjerno ciljao žene.

“Jedna od povrijeđenih još se uvijek bori za život, dok su dvije žene puštene iz bolnice”, rekao je predsjednik policije Martin Wilhelm na konferenciji za novinare.

Stanovnici su položili cvijeće i svijeće ispred prodavnice.

Osumnjičeni je živio u Wurzburgu od 2015. godine, godine kada je Njemačka otvorila granice za više od milion migranata i izbjeglica koji bježe od rata i siromaštva.

Registriran je da živi u objektu za beskućnike i dva puta je ove godine bio podvrgnut obaveznom psihijatrijskom liječenju, jednom nakon tuče uz upotrebu noža sa sugrađanima, ali bez povreda, rekao je tužilac Wolfgang Gruendler.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision