Srijeda, 13. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Novembra. 2019. USK
POLICIJA IZ FBIH O MIGRANTIMA: ZIMA ĆE DONIJETI JOŠ VEĆE PROBLEME

 

Redovni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije (FUP) i policijskih komesara/direktora kantonalnih MUP-ova održava se u Tuzli. Između ostalog, tema sastanka je analiza stanja sigurnosti u FBiH za devet mjeseci ove godine, ali i aktuelna sigurnosna situacija vezano za migrante.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za danas je zakazala konferenciju za medije u povodu spomenutog sastanka, međutim okupljenim novinarima se niko od predstavnika Federalne uprave policije nije želio obratiti.

Ispred novinara jedino je stao direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman koji je istaknuo da je tema dvodnevnog sastanka analiza stanja sigurnosti u FBiH za devet mjeseci ove godine, ali i aktuelna sigurnosna situacija s posebnim akcentom na problematiku s migrantima.

Kako je kazao, problem s migrantima naizraženiji je u Unsko-sanskom, Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, a zima će sa sobom donijeti i znatno složeniju situaciju.

“Zaključeno je da i pored obzira što ovo spada u nadležnost državnog vrha, mi u FBiH i u kantonima ne smijemo nijednog trenutka problematiku prepustiti slučaju i moramo ostvariti što čvršću saradnju te kontinuirano pratiti sve ono što se odvija u vezi s ovim problemom. Također, donijeti su određeni zaključci koji će biti prezentirani kroz jedno saopćenje za javnost, a koje će biti dato od Federalne uprave policije”, istakao je Korman.

Iako bi to trebalo biti u nadležnosti države, Korman ističe da se od policije trenutno jedino očekuje da se bavi problemima s migrantima. U zimskom periodu policajci očekuju da će doći do povećanja provala u napuštene kuće.

“Ide zima i loši vremenski uvjeti što će dodatno pogoršati situaciju s problematikom migranata, ukoliko se ne poduzmu neke adekvatnije mjere koje bi podrazumijevale intervenciju s nivoa države, ili Međunarodne organizacije za migracije. Te ljude je potrebno privremeno negdje smjestiti, odnosno obezbijediti im adekvatan smještaj. Za očekivati je i mi smo naše daljnje aktivnosti usmjerili na provale u napuštene kuće, jer oni neće moći izdržati na niskim temperaturama”, naveo je Korman.

Govoreći konkretno o Tuzlanskom kantonu, direktor Uprave policije je istakao da je dosad zabilježen određen broj krivičnih djela koja su počinila migranti, a najviše se odnosi na provale u kuće, zatim razbojništvo, kao i ubistvo jednog migranta za koje su osumnjičeni uhapšeni.

“Od ukupnog broja krivičnih djela dva su ostala po NN izvršiocu i mislim da se ona odnose na provale u kuće, a sva ostala su riješena i dokumentovana”, istakao je Korman.

Na sastanku dosad je donesen i zaključak da je stanje sigurnosti u Federaciji BiH na zadovoljavajućem nivou, međutim novinari nisu bili u prilici dobiti konkretan uvid u statističke podatke.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision