Sunday, 2. October 2022.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Maja. 2022. Bosna i Hercegovina
Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima u BiH će biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom

U Evropi će 9. maja biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom u znak sjećanja na pobjedu antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratu, kao i Dan Evrope.

Nacistička Njemačka potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu 9. maja 1945. godine i to je razlog što se današnji dan obilježava kao Dan pobjede.

Dan Evrope, obilježava se u znak sjećanja na 9. maj 1950. godine, kada je Robert Šuman predstavio prijedlog stvaranja nove Evrope. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”, smatra se početkom onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Ove godine navršava se 77 godine od završetka Drugog svjetskog rata i 72 godina od pokretanja inicijative za stvaranje političke tvorevine koja je danas izrasla u Evropsku uniju.

U Bosni i Hercegovini također će biti obilježen taj dan kada će brojne delegacije polaganjem cvijeća na spomen obilježjima odati počast palim borcima, a među njima i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Cvijeće će biti položeno na spomen obilježjima “Vječna vatra” i “Vraca”.

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH organizirat će pres-konferenciju na kojoj će biti predstavljena Platforma za antifašističko bosanskohercegovačko društvo u 21. vijeku.Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar položit će cvijeće i odati počast poginulim antifašistima u Drugom svjetskom ratu.U ratu, koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi.Prema podacima Državne komisije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u tadašnjoj Jugoslaviji ubijeno je više od 1,7 miliona ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom obilježava se i kao Dan Evrope u spomen na istorijsku deklaraciju Roberta Schumana iz 1950. godine.Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova i jedan od pokretača evropske integracije iznio je ideju o novom obliku političke saradnje u Evropi koja bi učinila rat između evropskih nacija nezamislivim i nemogućim. Schumanov plan se smatra začetkom procesa evropskih integracija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision