Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Januara. 2022. USK
Pogoršana epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Muris Halkić izjavio je da je zdravstveno – epidemiološka situacije u tom kantonu pogoršana. On je rekao da je primjetan osjetan porast broja testiranja na KOVID-19, pa se samim tim svakodnevno evidentira i veći broj zaraženih.

“Jučer smo zabilježili više od 1. 300 testiranih uzoraka, od kojih je 157 nalaza bilo pozitivno na koronavirus. To je na neki način bilo i za očekivati, s obzirom na praznični period iza nas, ali i veliki broj dolazaka naših građana iz dijaspore. Veliki broj testiranja uslovljen je također i njihovim povratkom u zemlje u kojima trenutno žive i rade, jer znate da im je neophodan negativan nalaz testa za prelazak granice”, rekao je ministar Halkić.

Naglasio je i kako to pogoršanje situacije nije uslovilo i povećanje broja hospitaliziranih pacijenata u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”, gdje se trenutno u KOVID-odjelima liječi 35 osoba. Četiri pacijenta su u Odjelu za intenzivnu njegu.

“Na svu sreću, povećanje broja zaraženih osoba ne odražava se na situaciju u bihaćkoj bolnici. Pretežno se radi o osobama sa lakšom kliničkom slikom ili asimptomatskim slučajevima. Ipak, to sada predstavlja ogroman teret za primarni sektor pružanja zdravstvene zaštite, odnosno domove zdravlja”, rekao je Halkić.

Resorni kantonalni ministar Muris Halkić i direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić istakli su i kako će kroz nekoliko dana biti riješen problem neadekvatnih uslova u bihaćkoj KOVID-ambulanti.

“Privremeno ćemo izmjestiti dispanzer za plućne bolesti u drugi prostor, kako bismo omogućili adekvatne uslove za pregled i liječenje pacijenata suspektnih na KOVID-19. Radimo sve što je u našoj moći da svim našim pacijentima osiguramo dostojanstven tretman, ali molimo i za razumijevanje s obzirom na ograničeni radni prostor i resurse”, istakao je Jusufagić.

Kako je rečeno, u narednim danima će biti nastavljena detaljna analiza kompletne situacije na osnovu čega će se donositi eventualne odluke o higijensko – epidemiološkim mjerama.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision