Ponedjeljak, 2. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 11° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Decembra. 2019. USK
Podrška projektu zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica i Toplica u Bihaću

Rješavanje pitanja vezanih za vode i zaštitu okoliša predstavljaju osnovne  preduvjete za planskim korištenjem zemljišta i zaštitom prostora, kao osobito vrijednog i ograničenog dobra. Održiv razvoj limitiran je racionalnim korištenjem zemljišta, prostora, i prirodnih dobara.

Pravo na korištenje sredstavaFonda za zaštitu okoliša Federacije BiH dobilo je i Grad Bihać. Projekt „Izrade Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica  i Toplica Grad Bihać” Fond je podržao sa iznosom do 24.000 KM.

Vodovodni sistem općine Bihać sastoji se od gradskog (centralnog) sistema, koji koristi  vodu sa izvorišta Klokot i Privilica, vodovodnog sistema Kulen Vakuf – Ostrovica te dva vodovodna podsistema, Orašac-Toplica i Gata. S gradske vodovodne mreže pitkom vodom se snabdijeva preko 60.000 stanovnika.

Dio vodovodne mreže u općini Bihać izgrađen je od azbestno-cementnih cijevi, što  predstavlja veliku prijetnju za kvalitet vode, a veliki dio mreže je već dotrajao, stoga bi bilo potrebno izvršiti rekonstrukciju i zamjenu dijela vodovodne mreže. Stare i dotrajale cijevi uzrokuju i velike gubitke u vodovodnom sistemu.

Sve ovo su razlozi zašto se Fond uključio u izradu Elaborata zaštite izvorišta vode za piće Ostrovica i Toplica.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision