Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Podrška bez konkretnih prijedloga – epilog Palmerovih sastanaka sa bh. liderima

Samo podrška – bez konkretnih prijedloga, epilog je brojnih sastanaka Metjua Palmera, američkog predstavnika za izbornu reformu u BiH i lidera političkih stranaka u BiH. Nude se tek neke mogućnosti, poput takozvanog Fileovog modela, a kako to uglavnom bude i to domaći političari tumače svako na svoj način.

Nakon posjete Palmera ono šta nam je jasno jeste da SAD neće nametati rješenja izmjena Izbornog zakona, te će pomoći strankama da same dođu do rješenja. Kakvih, ostala je nepoznanica, jer detalja u javnosti nema.

“Ne mislim da SAD imaju uopšte tu vrstu uticaja niti da postoji neka želja unutar Stejt Departmenta da se aktivnije bavi BIH”, ocjenjuje politički analitičar Adnan Huskić.

Konkretnog učinka nema, ali odlaskom Palmera ostale su ideje. Jedna od njih je je podigla prašinu i ogleda se u novoj, staroj ideji tkz. Fileov model, inače prijedlogu bivšeg zvaničnika EU Štefana Filea.

“Nema fiksirane izborne jedinice zbog čega su neki rekli da je to klizav teren prema trećem entitetu. Podržali bismo i neku varijantu Fileovog modela, ali sasvim je jasno da niko iz ovih razgovora neće izaći 100 posto zadovoljan”, poručio je Metju Palmer, predstavnik SAD-a za izborne reforme u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision