Utorak, 21. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina
Poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu, Visoko i Ilijaš jutros najzagađeniji

Usljed stabilizacije vremenskih prilika poboljšan je Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jutros u 7.00 sati iznosio je 50 i to na mjernoj stanici Bjelave i na granici je kvaliteta dobar (od 0 do 50).

Vrijednost čestica PM10 izmjerena na toj mjernoj stanici jutros je iznosila 14, kao i na mjerno stanici Vijećnica, dok je na mjernoj stanici Otoka vrijednost čestica PM10 iznosila 16.

U ostalim dijelovima Sarajeva zrak je umjereno zagađen. Na mjernoj stanici Otoka Indeks kvaliteta zraka iznosio je 53 i umjereno je zagađen, dok je na mjernoj stanici Vijećnica iznosio 55 i također je umjereno zagađen, kao i na mjerenoj stanici Ambasada SAD-a gdje je Indeks kvaliteta zraka jutros iznosio 63.

Zbog navedene situacije u vezi sa kvalitetom zraka u Sarajevu, iz Eko Akcije navode kako neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani.

U ostalim gradovima Indeks kvaliteta zraka jutros je nezdrav u Visokom 168 i Ilijašu 166, Lukavcu 152 i Zenici 151.

Stanovništvo se u tim gradovima upozorava na moguće pojave pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Indeks kvaliteta zraka jutros u Tuzli iznosi 101 i Jajcu 114 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području tih gradova trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision