Srijeda, 26. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 19° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Počela sjednica Parlamenta BiH, zbog blokada iz RS-a upitno usvajanje tačaka

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je sjednicu na kojoj bi trebalo biti razmatrano 78 tačka dnevnog reda.

Još uvijek nije poznato da li će većina imati kapacitet da usvoji predložene tačke s obzirom na to da su zastupnici iz SNSD-a, SDS-a, Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, DNS-a i PDP-a ranije zauzeli stav da će blokirati odlučivanje u državnim institucijama sve dok se ne usvoji zakon kojim će biti izbačene strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na dnevni red je stavio zahtjev zastupnika Dragan Mektića za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu i to po hitnom postupku.

U Prijedlogu zakona predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom 2020. godine, a da najkasnije do 8. juna 2020. godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.

Na dnevnom redu nalazi se i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), Republike Srpske i Evropske investicione banke (Banka) 5. oktobra 2011. u Luksemburgu i 25. oktobra 2011. u Sarajevu, s naknadnim izmjenama i dopunama s vremena na vrijeme /Bolnice RS – A, davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (primalac) koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i Republike Srpske (Republika Srpska) koju zastupa Ministarstvo finansija i Grada Gradiške (agencija za provođenje projekta) koju zastupa gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) u iznosu od 10.266.845,46 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – faza 1 kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), Republike Srpske i Evropske investicione banke (Banka) 27. decembra 2016. u Sarajevu i 29. decembra 2016. u Luksemburgu i Banja Luci /Bolnice RS – B.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision