Utorak, 8. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 13° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2020. Region
Plenković za CNN o turističkoj sezoni: To je bio rizik na koji se računalo

Premijer susjedne Hrvatske Andrej Plenković u ponedjeljak je u intervjuu za CNN-ovu emisiju govorio o turističkoj sezoni uz epidemiološke mjere.”Hrvatska nakon vrhunca ovogodišnje epidemije nije zatvorila svoje poznate plaže na Jadranu i pustila je turistima da dolaze u tu zemlju, ali to će naknadno možda imati i loše posljedice u smislu porasta slučajeva zaraze COVIDOM-19”, rekao je u emisiji Quest Means Business.Na pitanje je li porast broja oboljelih cijena koju Hrvatska plaća zbog brojnih turista, Plenković je rekao da je to rizik s kojim se računalo.

“Isprva smo imali strogi lockdown i krajem aprila smo otvorili granice, pa smo zatim omogućili turistima da dolaze sredinom juna. Sezona je bila bolja od očekivanja i imali smo rekordne brojke. No radi se o kalkuliranom riziku. Brojke novih slučajeva jesu narasle u zadnjih par sedmica, ali još uvijek imam jako nisku stopu smrtnosti. Uspjeli smo napraviti kombinaciju mjera za zaštitu zdravlja građana, ali takvih koje su omogućile da jedna od najvažnijih ekonomskih grana prosperira”, objasnio je Plenković.

Kada je riječ o državama koje su zatvorile granice s Hrvatskom, poput Mađarske, Plenković rekao da se treba pronaći ravnoteža između mjera koje se donose na nivou Evropske unije i na nacionalnom nivou.

”COVID-19 je pokazao važnost uloge države. Ni jedan drugi faktor ne može pomoći građanima da se zaštite od takve prijetnje. I rasprave koje se sad vode u EU idu u smjeru da imamo zajedničke mjere. U smislu bilateralnih mjera, većina zemalja je počela zatvarati granice i tražiti testove upravo zbog početka njihove školske godine i to tako treba posmatrati”, kazao je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision