Četvrtak, 27. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Februara. 2020. Region
Picula: BiH neće riješiti političke kontraverze bez većeg angažiranja EU

Hrvatski zastupnik Tonino Picula izjavio je kako se Evropska Unija mora snažnije angažirati u BiH utvrdivši da bez toga zemlja ne može sama razriješiti unutrašnje političke sukobe koji su eskalirali nakon posljednje blokade državnih institucija.

“Sigurno je da bez većeg angažmana evropskih institucija ti sukobi neće biti riješeni. BiH je izazov koji EU mora pomoći riješiti”, rekao je Picula u intervju za sarajevski Dnevni avaz od četvrtka.

On je istaknuo kako se u kontinuitetu zauzima za to da EU u svojem “susjedstvu dokaže kako posjeduje kapacitet rješavanja složenih vanjskopolitičkih izazova”.

Picula je snažno kritizirao poteze srpske strane i njihova lidera Milorada Dodika ukazujući na to kako se odlukom o blokadi institucija BiH dodatno produbljuje kriza u toj zemlji.

“Tko god podržava Milorada Dodika pretpostavlja da u Bruxellesu i Washingtonu ne razumiju njihovu igru, odnosno da ne razumiju kako djeluju preko Dodika kao posrednika. To je bjelodano i kroz najnovije forme bojkota institucija BiH. Svemu tome kumuje i nemogućnost da se Dejtonskim sporazumom deblokiraju konflikti i aktivno traži izlazak iz političke krize u okvirima međunarodno priznate BiH”, istaknuo je.

On je izrazio očekivanje da će vlasti BiH započeti ispunjavati kriterije na putu prema evropskim integracijama te da će se kreirati nova reformska agenda koja bi ubrzala taj put.

Po njegovim riječima, Evropski parlament je podržao otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom tijekom samita Vijeća EU i zapadnog Balkana, zakazanog za početak maja u Zagrebu, što bi po njemu trebao biti poticaj i drugim zemljama, ponajprije BiH, da krenu istim putem.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision