Nedjelja, 29. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Septembra. 2019. Izdvojeno, Region
Petrič: Evropa da vodi dijalog BG i PR, uključiti i Ruse

Austrijski diplomata i nekadašnji predstavnik EU za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je da EU treba da ima odlučujuću ulogu u dijalogu Beograda i prišitne, ali da u njega treba uključiti i SAD i Rusiju.

„Kao diplomata više volim da svi koji imaju interes u regionu budu dio dijaloga, i SAD i Rusija, ali želim da naglasim da EU tu mora da bude glavna“, rekao je Petrič za Kosovo onlajn.

On dodaje da će uskoro stupiti na dužnost nova Evropska komisija i smatra da će doći do ubrzanja pregovora oko Kosova, kao i da će to biti veoma bitno pitanja za EK.

Prema njegovom mišljenju, sve se odvija previše sporo.

„Ne verujem da je brzo rešenje bilo moguće sada naći u Njujorku. I uopšte sam skeptican prema bilo kom američkom rešenju, jer mi smo u Evropi, i mi Evropljani, i na Kosovu i u Srbiji, moramo zajedno da nađemo dobro rešenje. SAD je važna, supersila, ali Evropa je ta koja mora da vodi taj dijalog“, ističe Petrič.

Komentarišući novog ruskog ambasadora Harčenka i stav Moskve prema kosovskom pitanju, on navodi da su Rusi bili istorijska sila na Balkanu, pogotovo kada je u pitanju pravoslavni svet.

„Lično mislim da Rusi moraju da odigraju svoju ulogu, jer ako ih isključite, kako bi neki u Evropi voleli, Rusi nece biti konstruktivni i kvariće bilo kakav dogovor“, kaže austrijski diplomata.

Rusi, prema njegovom mišljenju, moraju biti umešani kao tokom ratova u Jugoslaviji kada je Moskva bila deo balkanske kontakt grupe.

Petrič komentariše i izjavu Sebastijana Kurca da se Beč ne bi protivio dogovoru između Beograda i Prištine koji bi podrazumevao i korekciju granice ocenjujući da je data da bi se utvrdila pozicija Austrije i ona je na liniji onoga šta je visoka predstavnica Federika Mogerini zagovarala prethodne dve godine.

Na pitanje kako komentariše to što je pozicija Austrije u suprotnosti u odnosu na Nemačku prema pitanju korekcija granica, on za Kosovo Onlajn navodi da su drugačija mišljanja normalna.

„I Merkelova je odlucila da ne podrži takvo moguće rešenje u ovom trenutku, ali pregovori nisu ni počeli prema tom pitanju. Moja pozicija je oduvek bila da ako postoji mogućnost za mirni kompromis zašto ne dozvoliti liderima Prištine i Beograda da razgovaraju o tome u više detalja“, kaže Petrič.

On dodaje da je to veoma kompleksno pitanje i da morate, naravno, da imate podršku naroda koji bi bili obuhvaćeni tom odlukom i da morate da izvestite ljude šta bi to značilo i da onda donesete odluku.

„Želim da istaknem da je veoma bitno da se sve uradi transparentno i demokratski i onda ćemo videti. Ako počnete pregovore i ne znate kakav će ishod biti, reći ne bilo kom predlogu koji dolazi od lidera u regionu, prema mom mišljenju nije dobar diplomatski potez. Ceo region je na putu ka clanstvu u EU, i kao EU moramo da slušamo i analiziramo sve“, smatra Petrič.

Komentarišući izjavu češkog predsednika Zemana o mogućem povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Praga, on navodi da ima specifično mišljenje o predsedniku Češke.

„Pričao je mnoge stvari, ali on nije taj koji odlučuje. Naravno da je jasna indikacija da su politicari u EU postali nestrpljivi jer traje toliko dugo da se završi dijalog. Ovo je i kritika EU i Federike Mogerini koja je u proteklih pet godina bila glavni medijator u tim razgovorima i pre toga njenih prethodnika“, kaže Petrič.

On dodaje da mora da se dođe do kompromisnog rešenja, mirnog rešenja, kao i da građani na obe strane moraju da budu uključeni i da se saglase s tim, jer je to demokratski proces.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision