Četvrtak, 7. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Novembra. 2019. Zanimljivosti
Pet srednjoškolaca iz BiH kreiralo aplikaciju za depresiju i mentalne bolesti
Cijela priča počinje u momentu kada je Suljić vidio podatke Zavoda za zdravstvo TK u kojima je navedeno da se broj mentalno oboljelih u Tuzlanskom kantonu povećao za približno 1.500 ljudi. Broj ga je zabrinuo, ali i natjerao na razmišljanje. Šta se dešava s onima koji ne znaju doći, šta s onima koji oklijevaju, ne smiju ili ne žele priznati da imaju problem?

Screenshot: Google PlayScreenshot: Google Play

Bilo je to prije godinu, a Suljić i njegov mali tim su kroz posljednjih 365 dana udahnuli život aplikaciji za koju su dobili mnoštvo pohvala iz cijelog regiona. Tvorci aplikacije “D-App” osim Suljića su i Amina Madžak iz Konjica, Muamer Galešić iz Bugojna, Sejo Ivković iz Jablanice i Semira Jablić iz Konjica. Podršku su im pružili i centri za mentalno zdravlje Srebrenik i Tuzla, koji su im u cijeloj borbi bili nepresušan izvor motivacije i snage za dalje.


Nije izostala ni podrška građana koji su raširenih ruku dočekali ideju mladog ambicioznog tima. Aplikacija je u veoma kratkom periodu prikupila više od 1.000 lajkova na zvaničnoj Facebook stranici, a na Googleovom App storeu skinuta je više od 200 puta.

“Divan je osjećaj dobiti ovoliku podršku i medijski prostor, a da pri tome ne trebamo mi biti oni koji će to morati forsirati i utjecati na te pozive i podršku. Zaista sam se uvjerio da je sve moguće u našoj državi, samo je stvar toga koliko smo rada i truda spremni uložiti, jer će uvijek biti onih koji će naš uspjeh prepoznati i nagraditi”, kaže nam Suljić.

Šta je zapravo D-App?

Ova aplikacija je prototip, tj. najnoviji patent kada je riječ o zdravstvenim aplikacijama. Na ovaj način se oboljela osoba može direktno povezati sa stručnom osobom koja joj može pomoći u vezi s problemima i poteškoćama kroz koje prolazi.

“Rad ove aplikacije svakodnevno će nadzirati stručne osobe iz domova zdravlja s kojima smo potpisali ugovore. Svi oni koji budu koristili aplikaciju moći će je koristiti u četiri formata: animacioni, informacioni, edukacioni i kontakt sa stručnjakom – što je glavni dio aplikacije”, kaže nam Suljić dodajući kako je aplikacija potpuno besplatna, ali kako je za sada mogu koristiti samo Android uređaji, mada će ona uskoro biti dostupna i za iOS uređaje.

Screenshot: Google PlayScreenshot: Google Play

Korisnici aplikacije ne moraju voditi brigu o narušavanju privatnosti, jer je u ugovoru navedeno kako psihijatri i psiholozi ne smiju otkrivati detalje razgovora koji su vodili sa svojim pacijentima.

Kreatori aplikacije na ovaj način žele pokazati kako se i bez ličnog interesa može kreirati pozitivna stvar koja će pomoći mnogima da se uhvate ukoštac sa svojim problemima i uspješno ih savladaju. Nadaju se kako će ona postati svjetski brend koji će pružiti podstrek, pomoć i nadu i onima van granica Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision