Subota, 22. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Avgusta. 2020. USK
Pet migranata u Bihaću pozitivno na koronavirus, pregledaju se i ostalih 555 u kampu Bira
“Imamo tri pozitivina migranta plus dva kojima smo radili serologiju i bili su pozitivni tako da i njih smatramo pozitivne. Sad ćemo im raditi PCR testove, tako da možemo slobodno reći da imamo ukupno pet pozitivinih migranata na koronavirus”, kazala je ministrica.

Nadležni u Bihaću navode da bi problem mogao nastati ako se virus pojavi kod migranata koji su van kampova i koji nemaju nikakvu zdravstvenu zaštitu. Situacija sa migrantima je najteža u Velikoj Kladuši.

Ministrica zdravstva USK rekla je za Radio Slobodna Evropa kako su jučer urađen skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu “Bira”, te da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani i da su do daljnjeg u izolaciji.

“Bira nema ulova da izolovanim drži pozitivne osobe na koronavirus i imali smo situaciju da je migrant koji je bio pozitivan pobjegao iz tog kampa”, kaže ministrica Ćemalović.

Zbog toga je Krizni štab donio i odluku da se osposobi izolatorij u Zdravstvenoj ustanovi, lječilištu “Gata”, 18 kilometara udaljenoj od Bihaća.

Ovaj izolatorij trebao bi, kako kaže Ćemalović, trebao biti u funkciji od 1. septembra, a moguće je i prije, ukoliko se situacija pogorša i poveća broj pozitivnih.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović rekla je kako su u četvrtak (20. august) urađeni skrining pregledi svih 555 migranta koji borave u kampu “Bira”, te da će svi oni koji su bili u kontaktu sa oboljelima biti testirani.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision