Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2021. Svijet
Pet članica EU protivi se proglašenju nuklearne energije zelenom

Četiri zemlje članice Europske unije pridružile su se Njemačkoj u protivljenju proglašenja nuklearne energije zelenom i održivom za investicije, pokazuje pismo upućeno Europskoj komisiji koje je Reuters dobio na uvid.

Brisel se nada da bi pojačana vidljivost zelenih investicija u novoj taksonomiji mogla od sljedeće godine pomoći preusmjeriti veće količine privatnog kapitala u aktivnosti koje pridonose EU klimatskim ciljevima.

Španjolska, Austrija, Danska i Luksemburg pridružile su se Njemačkoj u stajalištu da bi ulagači zabrinuti oko zbrinjavanja nuklearnog otpada mogli izgubiti povjerenje u financijske proizvode označene zelenima, budu li oni bez njihova znanja uključivali i nuklearnu energiju.

“Brine nas da će uključivanje nuklearne energije u taksonomiju naštetiti njezinu integritetu i vjerodostojnosti te samim time i njezinoj svrhovitosti”, smatraju ministri četiriju zemalja, ističući kako svaka zemlja članica Europske unije ima pravo odabrati preferirani oblik energije.

Zemlje koje se uvelike oslanjaju na nuklearnu energiju, poput Francuske, kao i neke istočnoeuropske zemlje, favoriziraju nuklearnu energiju zato što nema emisija štetnog ugljika.

Europska komisija objavila je kriterije vezane uz klimatske promjene za zelena ulaganja koji obuhvaćaju sve, od obnove zgrada do proizvodnje cementa, čelika i baterija.

Nuklearno pitanje, koje je odvojena tema, nailazi na pomiješane reakcije unutar Komisije. U pismu se posebno upozorava na činjenicu da pitanje konačnog zbrinjavanja nuklearnog otpada još uvijek nije razjašnjeno.

Njemačka, koja se prije 20 godina obvezala na postupno ukidanje nuklearne energije zbog sigurnosnih razloga, nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. ubrzala je svoj nacionalni plan zatvaranja reaktora.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision