Sunday, 14. August 2022.
Unsko-sanski kanton 28° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Marta. 2022. Svijet
Peskov: Ko ne želi plaćati plin u rubljama neće ga ni dobiti

Rusija je ranije saopćila da će sve zemlje koje su joj uvele sankcije od početka njene invazije na Ukrajinu morati plaćati plin u rubljama, no na prošlosedmičnim razgovorima, Grupa sedam nije htjela prihvatiti uslove koje je Rusija izložila.

Na sastanku čelnika Evropske unije u petak nije se pojavio zajednički stav o prošlosedmičnom zahtjevu Rusije da “neprijateljske” zemlje moraju plaćati plin u rubljama, a ne u eurima, nakon udruživanja SAD i evropskih saveznika u nizu sankcija usmjerenih na Rusiju.

Zabrinutost oko sigurnosti snabdijevanja pojačana je nakon potražnje, a kompanije i zemlje EU su se trudile da shvate posljedice.

Ruska centralna banka, vlada i Gazprom koji čini 40 posto evropskog uvoza plina, trebalo bi da do sutra iznesu svoje prijedloge za plaćanje plina u rubljama predsjedniku Vladimiru Putinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov zauzeo je jasan stav naglasivši da se Rusija neće baviti ‘dobrotvornim radom’.

“Nećemo isporučivati plin besplatno, to je jasno. U našoj situaciji, ovo je teško moguće i ne želimo da se bavimo dobrotvornim radom”, rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da ukoliko SAD i evropske sile ne budu htjele da plaćaju plin u rubljama, jednostavno – neće ga ni dobiti.

Međutim, dodao je da Rusija tek treba da donese konačnu odluku o tome kako da odgovori ako evropske zemlje odbiju da plaćaju u ruskoj valuti.

U međuvremenu, ministri energetike iz Grupe sedam industrijaliziranih zemalja odbili su zahtjeve za plaćanjem u rubljama, rekao je njemački ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habeck nakon razgovora sa svojim kolegama.

“Svi ministri G7 složili su se da je ovo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora”, rekao je novinarima nakon virtuelne konferencije s ministrima energetike G7.

Ministri su ‘još jednom istakli da su sklopljeni ugovori validni i da kompanije treba i moraju da ih poštuju’.

“Plaćanje u rubljama je neprihvatljivo i pozivamo zainteresovane kompanije da ne ispune Putinov zahtjev”, rekao je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision