Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2022. Zanimljivosti
Peruanske jagode – Uzgoj i priprema pekmeza, čokoladnih pralina, salate…

Peruanske jagode službeno zovu Physalis peruviana, ali ove zanimljive bobice imaju razna imena, zavisno u kojem dijelu svijeta se nađete. Mi ih zovemo peruanskim jagodama, neki vučjim jabučicama, a znaju biti i rt ogrozda, aztec bobica, poha, harankash… Potiču iz Južne Amerike odakle su se rasprostranile po cijelom svijetu i bliski su srodnik paradajza.

U Evropu su stigle negdje krajem 18. vijeka i brzo su postale popularne jer izgledaju vrlo neobično dok rastu i sazrijevaju – nalikuju lampionima koji mijenjaju boju iz zelene u narandžastu dok sazrijevaju, a ako se tako ostave, opna oko ‘lampiona’ nestane i ostane fino isprepletena mreža unutar koje se nalazi jestiva kuglica.

Peruanske jagode odlične su za zdravlje, prepune su vitamina i minerala, a posebno su bogate jakim antioksidansima – biljnim spojevima polifenolima i karotenoidima koji, između ostalog, pomažu smanjiti upalne procese u tijelu.

Neki ih zovu – superhranom. Odlične su i za jačanje imuniteta jer obiluju vitaminom C, za jačanje kostiju zbog vitamina K i jačanje krvožilnog sustava radi vitamina B skupine.

Osim toga, imaju malo kalorija pa su dobar izbor za ljude koji paze na liniju, u 100 grama se nalaze 53 kalorije (za poređenje, ista količina keksa ili čokolade ima deset puta više kalorija).

Kakvog su ukusa i kako se jedu peruanske jagode?

Bobice peruanske jagode su slatkasto kisele. Jedu se tek kad su skroz zrele, jer nedovoljno zreli plodovi, osim što nisu ukusni, mogu biti i toksični. Neki kažu da peruanske jagode ukusom pomalo podsjećaju na maline, kruške i paradajz.

Ovo tropsko voće može se jesti na mnogo načina – sirovo, sušeno, u kolačima, slatkišima, kao dodatak salatama, u obliku pekmeza… Prije jela ili stavljanja u hranu se ogule (ovojnica je otrovna, služi samo za zaštitu ploda od spoljašnjih uticaja).

Kako ih uzgajati u vrtu?

Radi se o jednogodišnjoj biljci koja se uzgaja iz sjemenki, a to je posao koji se u zatvorenom prostoru radi na samom početkom proljeća.

Nakon što provire iz zemlje potrebno ih je rasaditi i pomalo iznositi na sunce pa vraćati u zatvoreni prostor dok se pomalo ne priviknu na spoljašnje uticaje, kako ih sunce ne bi spržilo. Nakon toga se sade u osunčani dio vrta zaštićen od vjetra na razmak između 50 i 80 centimetara.

Dobro uspijeva i u dijelovima vrta koji se nalaze u polusjeni. Takođe, potrebno joj je vlažno tlo pa je redovno zalivajte. Ova egzotična biljka naraste do metar i pol, a počne cvjetati početkom ljeta. Na kraju sezone je dobro iz zrelih plodova izdvojiti sjeme, osušiti ga i spremiti za sadnju iduće godine.

Nekoliko zanimljivih recepata

Pekmez od peruanskih jagoda

Sastojci:

  • 500 g zrelih plodova
  • 500 g šećera
  • 150 ml vode
  • 100 ml soka od jabuke
  • sok od 1 manjeg limuna

Postupak: Stavite u lonac šećer i vodu pa kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Potom umiješajte sve ostale sastojke i nastavite kuvati dok peruanske jagode ne postanu staklaste. Na kraju pekmez stavljajte u staklenke i pasterizirajte.

Egzotična ljetna salata

Vrlo je jednostavno: Pomiješajte malo mladog špinata ili zelene salate sa kockicama manga i peruanskim jagodama. Dodajte komadiće kozjeg sira i prelijte sa sokom od narandže.

Čokoladne praline na štapiću

Na manje drvene štapiće popikajte peruanske jagode pa svaku umočite u otopljenu tamniju čokoladu. Stavite ih potom na hladnije mjesto da se čokolada stegne i fine praline na štapiću su gotove.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision