Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Maja. 2021. Zanimljivosti
Peršun – Prorjeđivanje, prihranjivanje, okopavanje

Peršun potiče iz centralnog dijela Sredozemlja. I danas se sreću divlje forme peršuna u planinskim predjelima Sredozemlja od Španije do Grčke.

Smatra se da se kao gajena pojavila još polovinom 16. vijeka u Holandiji, odakle se proširila prvo u Njemaču, poto,m u Francusku i dalje. Agrotehnika i mjere njege su slične kao kod mrkve.

Prorjeđivanje peršuna

Obavezna mjera njege, posebno ako se sjetva izvodi ručno ili neodgovarajućom sijačicom. Obavlja se u fazi dva para stalnih listova, ali i kasnije, sve do početka formiranja korijena.

Prihranjivanje peršuna

Količine hranljivih materija potrebnih za prosječan prinos, izražene u čistim hranivima, iznose oko 70 kg azota, 30 kg fosfora, 120 kg kalijuma i 80 kg kalcijuma. Ako su unijete maksimalne količine mineralnih đubriva u osnovnom i startnom đubrenju, a zavisno i od stanja usjeva, 150 kg KAN-a po hektaru je dovoljno za prihranu. Prihranjivanje se obavlja jednokratno u fazi 4-6 listova ili istovremeno sa drugim okopavanjem.

Pročitajte: Sve što treba da znate o SJETVI PERŠUNA – Vrijeme, mjesto, đubrenje, njega

Okopavanje peršuna

Najvažnija mjera njege za peršuna koja ima za cilj uništavanje pokorice i suzbijanje korova. Izvodi se ručno kopanjem ili mašinski kultivatorima.

Usjev se okopava nekoliko puta jer je dužina vegetacije kod svih sorti peršuna 120 dana. Prilikom drugog ili trećeg okopavanja usjev prorjediti na rastojanje 3-5 cm unutar redova.

Zahvaljujući anatomskoj i morfološkoj građi lista, peršun je manje osjetljiv na nedostatak vode u odnosu na mrkvu, ali je navodnjavanje neophodna mjera prvenstveno u sušnim godinama, posebno u fazi nicanja, ali i kasnije tokom vegetacije. Navodnjavanje je obavezna mjera poslije košenja peršuna lišćara, osim u kišnim godinama. Navodnjava se u više navrata, u količini do 30 mm/m².

Pročitajte: Savjeti za uspješnu proizvodnju lisnatog peršuna

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision