Ponedjeljak, 6. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Maja. 2019. Bosna i Hercegovina
Penzioneri u FBiH koji primaju najnižu penziju danas će biti obradovani sa dodatnih 12,5 KM
Kako je  potvrđeno u Federalnom zavodu za PIO/MIO najniža penzija po novom će iznositi 371,50 KM što je za 12,50 KM više nego je bila ranije kad je iznosila 359 KM.

Pošto se radi o redovnom godišnjem usklađivanju koje je predviđeno novim zakonom, ono se primjenjuje retroaktivno te će uključivati povećanje i za tri prethodna mjeseca. Povećanje se računa na osnovu realnog rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a utvrđuje se sredinom aprila svake godine.

Povećanje se ne odnosi na onih oko 500 penzionera koji primaju najviše penzije, kao i za one koji su penzionisani nakon 1. januara ove godine i s iznosima višim od zajamčene penzije koja iznosi 459 KM.

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH,  je naglasio da je važno istaći da ovo nije povećanje penzija, već zakonsko usklađivanje.

“Kako je rast BDP-a bio 3,5 posto, a indeks troškova života 1,6 posto, kad se to sabere, pa podijeli s dva dobije se ovo povećanje koje je usvojio Upravni odbor Federalnog zavoda”, pojasnio je Redžić.

Ovim usklađivanjem obuhvaćeni su i borci samo je kod njih usklađivanje urađeno po stopi rasta troškova života od 1,6 posto.

“Mi u savezu nikad ne možemo biti zadovoljni jer znamo da ovo nije velika suma, ali objektivno ovo usklađivanje na godišnjem nivou košta Federalni zavod 70 miliona KM. Zemlje u okruženju, kao npr. Hrvatska, je imala usklađivanje od 1,5 posto. Ipak, penzioneri s minimalnim penzijama, koji žive u urbanim područjima i nemaju dodatnih primanja, ne mogu spojiti kraj s krajem”, zaključio je Redžo Mehić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision