Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Penzioneri traže vanredno povećanja penzija ili izlaze na proteste

Ukoliko Vlada Federacije BiH do 25. oktobra ne iznađe rješenje za vanredno povećanje penzija u FBiH, penzioneri izlaze na proteste. Za one s minimalnim penzijama ni skromnih 10 posto povećanja koje traže predstavnici penzionera ne znači gotovo ništa. Primorani su izabrati hranu ili lijekove.

Penzioneri više nemaju vremena, ali ni novca čekati bolje dane. Njih više od 250.000 prima minimalnu penziju od 382 KM ili još nižu, što nije dovoljno ni za redovne terapije koje primaju. Jedina im je briga kako preživjeti:

Troškovi života na mjesečnom nivou sve su veći, a penzije iste. Ako do 25. oktobra Federalna vlada ne poveća penzije za 10 posto – protesti su neminovni, upozoravaju penzioneri.

“Penzioneru danas u urbanom dijelu Federacije ostaje dnevno tri do četiri KM za preživljavanje. Na drugoj strani, imate zastupnika koji za mjesec ima naknade, dodatke i plaću visine minimalne penzije jednog penzionera za minimalno godinu dana”, ističe, predsjednik UO Saveza Udruženja penzionera FBiH.

A iz Vlade jasan odgovor. Povećanja će biti, ali ne do kraja godine i ne u iznosu od 10 posto, koje traže penzioneri. Naredne godine, nakon izmjena i dopuna Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju, trebala bi uslijediti čak dva. U ovoj godini građani treće dobi morat će se zadovoljiti samo jednokratnom naknadom koju su već dobili.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision