Četvrtak, 4. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2021. Bosna i Hercegovina
Parlament BiH ne da novac za žrtve zemljotresa u Hrvatskoj, ni za Dom zdravlja Bihać
Na današnjoj sjednici nije usvojena inicijativa Peđe Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Damira Arnauta i Aide Baručije za izmjenu Zakona o komunikacijama kojim bi se uveo jedinstveni evropski broj za hitne situacije 112, koji predstavlja jedan od važnih elemenata efikasnog sistema zaštite i spašavanja.

Danas je propao još jedan pokušaj da BiH dobije tekst himne. Naime, nije podržana inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića (SDA) da se u Parlamentarnoj skupštini BiH započne ponovo procedura javnog oglašavanja, ponude, odabira i usvajanja teksta himne BiH.

Odbačeno je i nekoliko zaključaka koji se tiču migrantske krize, a posebno se odnose na Krajinu.

Nije usvojen prijedlog zaključka poslanika Jasmina Emrića kojim bi Dom tražio da Vijeće ministara BiH hitno stavi van snage zaključak kojim se pozivaju vlasti u Unsko-sanskom kantonu i Gradu Bihaću da bez odgađanja izvrše prihvat i smještaj određenog broja migranata na lokaciji Bira.

Također, nije prihvaćen ni Emrićev prijedlog da Vijeće ministara hitno izmjeni odluku o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata na način da se briše lokacija Bira u Bihaću, odnosno da se odmah zatvori taj prihvatni centar.

Podršku nije dobio ni Emrićev prijedlog zaključka kojim bi Dom zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana poduzme sve aktivnosti, postupke i radnje radi zatvaranja privremenog prihvatnog centra lokacije bivše fabrike Miral u Velikoj Kladuši, te izmijeni Odluku o određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata.

Usvojen je zaključak poslanice Naše stranke Mirjane Marinković-Lepić koji nalaže Vijeću ministara BiH da mjesečno dostavlja informacije o stanju u oblasti migracija Zastupničkom domu PSBiH, ali nije prihvaćena Informaciji o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za august 2020. godine koju je podnijelo Ministarstvo sigurnosti BiH.

Također, nije prihvaćena inicijativa kojom Predstavnički dom obavezuje Ministarstvo civilnih poslova BiH da iz planiranih sredstava za sport osigura 100.000 KM Rukometnom savezu BiH, a za namjene pripremanja i međunarodnog predstavljanja, i to 70.000 KM budućim ženskim rukometnim selekcijama BiH i 30.000 KM ženskim rukometnim klubovima na ime troškova utakmica na međunarodnom nivou, u okviru takmičenja EHF-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision