Petak, 14. Juna 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Prekinuta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Prekinuta je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je trebalo da bude razmnatrana aktuelna situacija u vezi sa radom bh. pravosuđa, kao i trenutna migrantska kriza u našoj zemlji.

Sjednicu je prekinula predsjedavajuća PD PSBiH Borjana Krišto zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje. Današnjoj sjednici prisustvovalo je 28  poslanika, što je bilo dovoljno za održavanje, ali ne i za odlučivanje.

Kako javlja BHRT, na sjednicu nisu došli poslanici iz SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske.

Iako su juče postojali navodi da ni HDZ možda neće prisustvovati sjednici, poslanici iz ove stranke su se ipak odazvali pozivu.

Podsjetimo, sjednica je zakazana na zahtjev četrnaest poslanika Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nedavni slučaj koji se dovodi u vezu sa predsjednikom VSTS-a Milanom Tegeltijom je samo jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice. Brojni su primjeri neefikasnosti, pogodovanja, politički usmjerenih procesa i drugih nepravilnosti koji su povjerenje u pravosuđe sveli na najnižu razinu ikada”, piše u obrazloženju Zahtjeva koji je potpisalo 14 poslanika u ovom Domu.

Kako je navedeno, Bosna i Hercegovina se i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata/izbjeglica, a što je posebno vidljivo u prvim mjesecima tekuće godine, sa tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Poslanici su naveli da je zbog eskalacije ove humanitarne krize, narušene bezbjednosne situacije i povećanog rizika od narušavanja zdravstvenog stanja, radi normalizacije, upravljanja i kontrole kretanja i boravka migranata, Gradsko vijeće Grada Bihaća usvojilo zaključke kojima se traži hitno djelovanje i postupanje nadležnih institucija i organa Bosne i Hercegovine.

Sve češći obračuni migranata i drugi oblici narušavanja bezbjednosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlament BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlaštenjima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija”, piše u Zahtjevu koji su potpisali Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Branislav Borenović, Dragan Mektić, Jasmin Emrić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Predrag Kojović, Edita Đapo, Enver Bijedić, Mira Pekić, Mirsad Kukić, Aida Baručija i Mirjana Marinković – Lepić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision