Tuesday, 29. November 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2022. Svijet
Pao zakon o Zapadnoj obali: Izraelska vlada u novoj krizi, Bennett pred sve jačim pritiskom

Iako se činilo kako je izraelska vlada na čelu s Naftalijem Bennettom prevladala krizu te da će bez većih problema nastaviti mandat, nova sjednica parlamenta i glasanje o zakonu koji se tiče Zapadne obale, pokazalo se kao još jedan udarac za osmostranačku koaliciju.

Naime, tokom jučerašnjeg zasjedanja izraelskog Knesseta (parlamenta op.a.), jedna od tačaka dnevnog reda o kojoj se raspravljalo jeste i direktiva koja Izraelu daje zakonsku jurisdikciju nad stanovnicima koji žive na Zapadnoj obali, a koja se odobrava svakih pet godina od 1967. godine.

Članovi opozicije već su ranije najavili kako će glasati protiv ovog zakona, a sve u cilju rušenja vlade Naftalija Bennetta. Međutim, ono što je iznenadilo vladajuću koaliciju jeste činjenica da je i dio vladajućih struktura glasao protiv zakona što je ponovno pokrenulo priče o krizi vlasti.

“Članica Meretza Ghaida Zoabi i zvaničnica Ujedinjene arapske liste Mazen Ghanaim glasali su protiv zakona što je ugrozilo šanse za usvajanje direktive prije 30. juna i posljednjeg roka čime se dodatno ugrozila koalicija koju vodi Bennett”, piše The Times of Israel.

Osim dvije zastupnice, ostali članovi Ujedinjene arapske liste nisu prisustvovali glasanju, a na glasanju se nije pojavila ni Idil Silman, zastupnica stranke Yamina koja se ranije povukla iz učešća u koaliciji.

Opozicija predvođena strankom Likud bivšeg premijera Benjamina Netanyahua pozvala je premijera Naftalija Bennetta da podnese ostavku.

“Bennette, idi kući. Gotovo je. Vrijeme je da Izrael vratimo udesno”, poručili su iz stranke.

Povodom cjelokupne krize, predstavnici vladajućih stranaka su naglasili da ukoliko Knesset ne izglasa usvajanje zakona, Izraelci na Zapadnoj obali gube svoj status.

“Školska godina će biti ugrožena, vozačke dozvole neće biti izdate, matični brojevi neće biti dodijeljeni, a Zapadna obala bi se mogla pretvoriti u utočište za kriminalce”, rekao je predsjednik stranke Nova nada Gideo Saar.

Inače, novom direktivom koja se tiče Zapadne obale izraelski krivični zakon i odluke koje se tiču poreza na dohodak i zdravstvenog osiguranja proširile bi se na Izraelca na Zapadnoj obali.

Iako Izrael nije anektirao Zapadnu obalu, naseljenici koji žive na ovom dijelu imaju ista prava kao u Izraelu s tim što se pravna zaštita ne odnosi na Palestince na ovom području.

Uprkos činjenici da je do kraja juna ostalo još dovoljno vremena, kriza unutar vladajuće izraelske koalicije sve je dublja pa se zbog toga sve češće spominje kako je upravo zakon o Zapadnoj obali jedan od onih kroz koji će, ukoliko ne dođe do određenog dogovora, vladajuća osmostranačka koalicija doživjeti konačni krah.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision