Tuesday, 15. June 2021.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Pametna bašta – U njoj će vam rađati tačno ono što vam treba! Bez korova i prekopavanja!

Neki baštovani muku muče sa zemljištem: ili je previše vlažno, ili je previše propusno, “ispošteno”, uništeno od previše sjetve, zagađeno. Uzdignute leje su pametno rešenje koje može da napravi svako.

Osim toga što dobijate plodnu zemlju za sjetvu, uzdignute leje spasiće vas od plijevljenja korova, prekopavanja i štetočina.

Kako se prave uzdignute leje, ili baštanski kreveti?

1. Od vreća pijeska

Napravite leju koristeći vreće pijeska. Dobijenu leju napunite sa otpadom (kore od jabuka, banana, ljuske od jaja, kore od kropira, šargarepe, talog od kafe), a preko stavite sloj zemlje – komposta. Sadite željene sadnice.

2. Od trupaca

Leje možete podignuti i napraviti od trupaca ili od panjeva. Bitno je da pregradite tako da zemlja “ne curi” sa strane kada počnete da zalivate baštu. Najbolje je da napravite onoliko leja koliko želite različitog povrća da sadite. Recimo, neka jedna leja bude za luk, druga za salate i spanać itd.

3. Od dasaka

Ako ste gradili kuću, sigurno vam je ostalo dosta materijala. Daske koje su služile za malterisanje, sada mogu da se iskoriste za pravljenje uzdignutih leja.

4. Betonske leje

Za one koji vole da planiraju baštu, mogu da izbetoniraju leje, kao što se nekada radilo za cvjetne leje. U betonskim lejama lijepo će rasti sve vrste povrća, a između njih neće biti blata i korova.

Preporuka je da se prave leje od dasaka ili nekog materijala koji može da se rasformira i nakon nekog vremena ponovo napravi. Tako ćete mijenjati zemlju u lejama i dobijati najkvalitetnije organsko đubrivo u njima, dok će vaše povrće bujati i rasti više nego u običnim baštama.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision