Saturday, 23. September 2023.
Unsko-sanski kanton 19° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Juna. 2021. Region
Palmer u Prištini: SAD-u je cilj uzajamno priznavanje Kosova i Srbije

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon sastanaka sa kosovskim zvaničnicima izrazio je nadu da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, dok je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer potvrdio snažnu podršku procesu dijaloga.

Lajčak je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom, kazao da je glavni cilj posjete bio priprema prvog sastanka između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se održati uskoro u Briselu.

Lajčak je sastanke sa kosovskim zvaničnicima ocijenio uspješnim, te je izrazio nadu da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose EU sa Zapadnim Balkanom. Sve je veće interesovanje za region i kod rukovodstva EU i kod njenih država članica. Prije nekoliko dana bilo je razgovora između 27 ministara spoljnih poslova. Biće još jednom 22. juna, imaćemo i Samit Zapadnog Balkana i sva ova platforma će se koristiti za unapređenje evropske agende za region, uključujući Kosovo i nadam se da će dijalog između Kosova i Srbije postati jedan od dobrih primjera za pozitivan razvoj u regionu, obilježavajući napredak u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, naglasio je Lajčak.

Palmer, koji je i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, kazao je da ne zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, niti od Lajčaka, kakva vrsta kompromisa je neophodna za postizanje sporazuma, već da to zavisi od strana u procesu.

Američki izaslanik je kazao da u pogledu konačnog cilja SAD i dalje vjeruju da će uzajamno priznanje konačno ostaviti ovo pitanje prošlosti i otvoriti put i Srbiji i Kosovu ka Evropi. Najbolji pritisak na obje strane, po njemu, jeste njihova želja i ambicija da napreduju na evropskom putu.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije, a svrha dijaloga je puna normalizacija odnosa. SAD-u je cilj uzajamno priznavanje dvije zemlje, nešto što iza sebe ostavlja prošlost i utire put ka članstvu u Evropskoj uniji i za Kosovo i za Srbiju. Sjedinjene Države nisu strana u procesu dijaloga već partner“, naglasio je Palmer.

Istakao i je da je dugoročni cilj SAD-a podrška evroatlanskim integracijama za cijeli region Zapadnog Balkana, što je vizija za budućnost i samog regiona.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision