Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2020. Region
Pala Vlada na Kosovu, Ustavni sud odlučujući glas proglasio nevažećim
Poslanik Etem Arifi iz Partije Aškalije Kosova bio je presudan 61. glas kojim je u junu izglasana vlada Avdulaha Hotija, javlja Kossev.

Tada je već opoziciono Samoopredeljenje uložilo žalbu kosovskom Ustavnom sudu tvrdnjom da je vlada izabrana nelegalno jer je upravo Arifi već bio osuđen. On je bio osuđen na 15 meseci zatvora, kaznu koja mu je izrečena još 2019. godine.

Nekoliko mjeseci kasnije Ustavni sud je saopštio zvaničnu odluku:

“Lice osuđeno pravosnažnom sudskom presudom u posljednje tri godine za krivično djelo ne može biti kandidat za poslanika ili steći važeći mandat“, naveli su iz Ustavnog suda.

Ujedno su dodali da odluka kosovske skupštine od 3. juna, o izboru vlade, nije u skladu s kosovskim ustavom, zato što vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika u Skupštini.

“Uzimajući u obzir da vlada nije izabrana u skladu sa stavom tri člana 95 Ustava, a zatim na osnovu stava 4 člana 95 Ustava, predsjednik Republike Kosovo raspisuje izbore koji se moraju održati najkasnije 40 dana od dana njihovog proglašenja”.

Precizirali su da odluka Ustavnog suda nema retroaktivno dejstvo te da vlada ostaje na funkciji do izbora nove.

Lideri parlamentarnih političkih stranaka već danas će razgovarati o datumu održavanja novih izbora.

Odluka dolazi u jeku višemesečnih napora da se ispred vladajuće koalicije odabere kandidat koji bi bio novi predsjednik Kosova, a nakon što je Hashim Thaci otišao u Hag.

Dok su iz vladajuće LDK u posljednje vrijeme poručivali da bi novi predsjdnik trebalo da bude iz opozicione PDK, sa tim se nije slagao koalicioni partner lidera LDK, Ramuš Haradinaj.

Haradinajeva stranka AAK je ubrzo nakon ostavke Hashima Thacija kandidovala svog lidera, za novog predsjednika i pozvala cijelu vladajuću koaliciju da učini isto. Ovaj predlog nije naišao na podršku, kako vladajuće koalicije, tako i opozicionih stranaka.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision