Tuesday, 30. November 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Januara. 2021. Zanimljivosti
Pčele nestaju, naučnici zabrinuti

Broj insekata na planeti svakih 10 godina smanjuje se za 10 do 20 odsto, što je zastrašujući podatak, a posebno su ugrožene pčele, upozoravaju naučnici.

Od 1990. do 2015. godine broj divljih pčela u svijetu je smanjen za četvrtinu, pokazali su podaci organizacije “Global biodiverziti informejšn fasiliti” (GBIF), globalne mreže koja prikuplja podatke o biodiverzitetu.

Podaci su prikupljani iz muzeja i sa univerziteta, te zahvaljujući istraživačima-amaterima.

To ne znači da su određene vrste pčela izumrle, već su postale toliko rijetke da ih je gotovo nemoguće proučavati u prirodi, prenosi list “Gardijan”.

Divlje pčele, poznate kao usamljene pčele ili samice, žive izvan košnica i nemaju maticu. Vrlo su uspješni oprašivači i imaju slabašan žalac, koji rijetko koriste.

Zahvaljujući saradnji sa istraživačima-amaterima i mogućnosti razmjene podataka, naučnici su prikupili veći broj informacija i zaključili da se broj vrsta divljih pčela smanjuje.

“Nije riječ o kataklizmi, ali ne možemo biti zadovoljni stanjem u kome su pčele sada”, ističe glavni autor studije Eduardo Zatara, biolog sa argentinskog državnog univerziteta i član argentinskog Nacionalnog savjeta za tehnička istraživanja.

Studija sprovedena tokom 2020. godine u SAD ukazuje na ozbiljan problem – nedostatak pčela na poljoprivrednim područjima ograničava dostupnost određenih vrsta usjeva.

Stručnjaci upozoravaju da je britanska Vlada nedavno dopustila poljoprivrednicima da koriste “neonikotinoide” pri uzgoju šećerne repe uprkos tome što je riječ o pesticidu koji ubija pčele. U EU njegovo je korištenje zabranjeno 2018. godine.

Najnovija studija, objavljena u časopisu “Jedna Zemlja”, analizirala je podatke o 20.000 vrsta pčela iz cijelog svijeta, prikupljane tokom tri vijeka.

Istraživanjem je uočeno da pad broja pčela nije jednak kod svih vrsta i da nije ravnomjerno raspoređen po pčelinjim porodicama.

Naučnici su otkrili da je broj halictidnih pčela, drugih po brojnosti u svijetu, od 1990. manji za 17 odsto, dok se broj melitide pčela smanjio za više od 41 odsto. Vrsta melitide bila je i do danas ostala među najmalobrojnijim.

Stručnjaci upozoravaju da nedostatak relevantnih podataka o padu broja insekata u tropskim dijelovima planete onemogućava razumijevanje razloga smanjenja broja pčela u svijetu.

Relevantni podaci odnose se samo na Sjevernu Ameriku i Evropu.

 

nezavisne.com

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision