Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2021. Zanimljivosti
Ovim trikovima ćete produžiti životni vijek krompira

Osim što se može pripremiti na razne načine, za razliku od većine proizvoda može se čuvati sedmicama ili čak mjesecima. Iako je krompir općenito poprilično otporan, postoje ispravni i krivi načini za njegovo skladištenje.

Bez obzira imate li crvenkaste, gurmanske ili slatke krompire, sve vrste treba pohraniti na način koji je predstavljen u nastavku teksta kako bi dobili najduži mogući rok trajanja.

Koliko traje krompir?

Rok trajanja krompira doista ovisi o tome kako je pohranjen. Svježi krompir bez mrlja koji se čuva u idealnim uvjetima može se čuvati i do nekoliko mjeseci, pišu 24sata.Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stepeni, brže će se dehidrirati što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uvjetima, krompir može izdržati nekoliko sedmica.

Najbolji način skladištenja krompira

Slijedite ovih pet savjeta kako biste pravilno pohranili krompir:

  1. Birajte dobar krompir – ‘Skladištenje krompira počinje u supermarketu’ kaže Frank Muir, predsjednik i izvršni direktor Komisije za krompir u Idahu. Potražite krompir bez mrlja, bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih udubina. Krompir bi trebao imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim, plitkim rupama i bez zelene boje. Krompir s mrljama se brže kvari u skladištenju.
  2. Neka bude suv – Iako bi moglo biti primamljivo isprati prašnjave krompire prije skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga se lako može uhvatiti na kožicu krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plijesni i brže starenje. Muir preporučuje da ih ‘pohranite takve kakvi jesu i operete ih samo kada su spremni za korištenje’.
  3. Stavite ih u košaru ili vrećicu – Još jedna tajna za očuvanje svježine krompira je pravilna cirkulacija zraka. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici. Inače, Muir preporučuje stavljanje krompira u ‘dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih’. Otvorena papirna vrećica je također korisna ako nemate ništa drugo pri ruci.
  4. Pronađite hladno, tamno mjesto – Krompir se uzgaja u podzemlju i vole da su uvjeti što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mjestu. Muir kaže da je idealno rješenje ‘ostava koja nije ni blizu izvora topline kao što su mjesta u blizini veš mašine. Također će poslužiti i ormar ili čak garaža tijekom određenih mjeseci u godini’. Bez obzira na sve, ne čuvajte krompir u hladnjaku.
  5. Rotirajte zalihu – Svaki put kada posegnete za krompirom, provjerite zalihu i okrenite je kako biste spriječili stvaranje modrica. Provjerite ima li krompira koji se počinje kvariti i potrošite ih te stavite novije krompire na dno.

Ne stavljajte krompir u frižideru

Čuvanje krompira u frižideru nije nikako poželjno

“Kada se krompir previše ohladi, njegov se sadržaj skroba pretvara u šećer te se tako stvara krompir slađeg ukusa i mijenja se njegovo ponašanje pri kuvanju”, kaže Muir.

Čak i ako je vaš dom previše topao za idealno pohranjivanje krompira, bolje ćete rezultate postići ako ga stavite na najhladnije i najtamnije mjesto koje možete pronaći nego ako ga stavite za frižider.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision